Za nami je prvi glasbeni večer

Novice
Povej naprej!

Organizatorji smo imeli kar malo skrbi, kako bo glasbeni dogodek obiskan, ampak množica ljudi in aplavzi sta nas prepričali, da nas podpirate in cenite naša prizadevanja.

Na koncertu se je predstavilo pet zborov: Mala jata, Samarijani, Stopinje, Mešani pevski zbor in Moški pevski zbor.

MALA JATA

Viri pravijo, da korenine otroškega pevskega zbora v Dravljah segajo v leto 1978. V nadaljnjih letih si je otroški zborček nadel ime Mala jata (morda po stripu iz revije Mavrica). Leta 2000 sta zbor prevzela Petra in Miha Merljak in ga vodila kar osem let. Vsak drugi teden so prepevali pri družinski sv. maši, zadali pa so si tudi zelo ambiciozen letni delovni načrt:  jesenski izlet, božičnica, februarski koncert, zimski izlet, zaključni koncert in zaključni izlet. Za njuno obdobje delovanja so značilne avtorske pesmi in aranžmaji, plesno-ritmična spremljava petja na pamet in tematski, tudi kostumirani koncertni nastopi. Veliko tega je v svoje vodenje vnesla tudi nekdanja pevka Male jate, Tadeja Dobre, ki je zborček prevzela leta 2009 in ga vodila do leta 2014 ter o njem zapisala:

»Spomladi 2009, ko sva z Lucijo prevzeli Malo jato, se je skupina približno osmih otrok lažje imenovala Mala jata, kot pa to velja danes. … Sodelovali smo pri večjih župnijskih dogodkih, skupaj s skavti in plesalci smo npr. popestrili prihod sv. Miklavža … Malo resnejši, a zato nič manj zanimiv repertoar pesmi smo se naučili za božičnice in otroške polnočnice, pri katerih smo po navadi razširili stalno zasedbo inštrumentalistov. Januarja 2012 smo peli pri sv. maši, ki jo je iz Dravelj neposredno prenašala RTV Slovenija, novembra 2013 smo ob ponovni izdaji stripa Mala jata, nastopili na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu. Vesela sem, da sem lahko v teh dobrih petih letih sodelovala pri oblikovanju in rasti našega zbora, naše jate, ki vedno bolj ubrano žvrgoli.« Letos je vodenje ptičkov prevzel Gregor Strajnar.

Zbor je na koncertu zapel pesmi Bratovščina Sinjega galeba, Dajte gospodu čast in Mladost – več kot norost.

SAMARIJANI  (prvi draveljski mladinski pevski zbor)

Začetkov prvega mladinskega pevskega zbora v Dravljah se spominjata Simona in Darko Selko: »S petjem ob spremljavi kitare je v sedemdesetih letih pričel p. Tomaž Podobnik. Tako je kitara popestrila naš verouk, kot že tudi kakšno od nedeljskih maš… Kmalu se je p. Tomažu pridružil Janez Briški, kitarist, pevec in avtor številnih skladb. Ustanovil je prvi mladinski pevski zborček s cerkveno ritmično glasbo v Dravljah. Petje in igranje na kitare, flavto… je bilo nekaj čudovitega, povsem novega tudi za širše okolje, zato so k našim mašam prihajali tudi mladi iz župnij Šentvid, Koseze in od drugod. Prvič se je zbor širši javnosti predstavil na 1. festivalu mladinske cerkvene glasbe pri Frančiškanih v centru Ljubljane, aprila 1981, zbor je predstavil Janezovo avtorsko skladbo: Daj Gospod, daj da bom ljubil. Zbor je mnogo let redno, vsako nedeljo sodeloval pri mladinski deveti maši pod budnim očesom p. Lojzeta Bratine, duhovnega vodje zbora, ki je skrbel tudi za to, da so se zboru priključevale nove in nove mlade glasbene moči. Prepevanju so se pogosto pridružili tudi takratni bogoslovci: Beno Lavrih, Janez Poljanšek, Viktor Kotnik, Jože Potrpin. Janezovih avtorskih del ter priredb se je z leti nabralo toliko, da smo s pomočjo p. Leskovca in takratnega bogoslovca Ivana posneli kar nekaj skladb za radio Vatikan. Ja, jih je bilo v etru tudi slišati.

Seveda nam je bilo poleg petja in sodelovanja pri sv. maši pomembno tudi družabno življenje: druženja, praznovanja, nedeljski izleti, potovanja, prijateljstva, iz katerih je zrasla tudi kakšna simpatija, ljubezen, ki še danes drži.

Z zborom smo skupaj potovali tudi na zaslužene poletne počitnice, v Rim, Firence, Ravenno, Carraro, na otok Murter, v Logarsko dolino, pozimi na sneg na Pokljuko, p. Lojzetu smo izrazili željo, da najraje vsako leto kam drugam. In bilo je uslišano. To so neprecenljivi spomini in zato iskrena hvala p. Lojzetu Bratini, na svoja ramena je prevzel veliko odgovornost za nas in ja, kakšen siv las smo mu tako povzročili tudi mi.«

In zakaj danes ime Samarijani? Gre za ime, ki so si ga po eni od pesmi, ki jih bodo zapeli, nadeli prav za današnjo priložnost. Zaradi različnih obveznosti se nam sedanji mladinci niso mogli pridružiti. Samarijani, ki so dejansko člani prvega draveljskega mladinskega zbora, so nase usmiljeno prevzeli vso težo draveljskega mladinskega petja vseh generacij.

Zapeli so tri pesmi, ki so jih v tistem času zelo radi peli: Mostovi (Bizjak Dinko), Samarijani (Franc Juvan) in Marija (Gen).

STOPINJE   

Zbor bi se lahko imenoval tudi akademski pevski zbor župnije Lj.-Dravlje, ker se menda ponaša z največjim številom doktoratov, znanstvenih magisterijev in diplom ter drugih znanstvenih in pedagoških nazivov. Za ta zbor je zato značilen vseprisoten znanstveni pristop (npr. tudi pri gojenju zelene solate) in vedno in povsod empirično preverljive metode. Danes smo se tako predstavili s svojevrstno statistiko, ki je v zadnjih dneh v excelovih preglednicah obilno krožila po spletu.

Gre za enega na precej različne načine plodnih in plodovitih draveljskih zborov z močnim podmladkom, tako imenovanimi Stopinjicami; v tem zboru prihodnosti je menda (če statistika seveda ne laže) en družinski sekstet, en kvintet, štirje kvarteti, vsaj šest tercetov, tako da smo Svetinovi, z dvojnim duetom v resnici eni navadni amaterji. Tabele kažejo, da je otrok pevcev vseh generacij Stopinj skupaj 97 in zdi se, da bo ta številka tudi še presežena. Danes je polovica teh otrok sicer dejavna v drugih župnijah, precej jih je bilo priložnost slišati tudi kot pevke in pevce Male jate.

Nadaljnje statistike in izračun srednješolskega profesorja iz naših vrst kažejo, da se je v 23 letih delovanja nabral obsežen repertoar skoraj 600 pesmi in 373 dogodkov (mednje vaje niso štete), na katerih smo prepevali: maše, božičnice, samostojni in skupinski koncerti, gostovanja, poroke …

Med skupinskimi projekti, v katere smo povabili takrat mlade pevce iz različnih ljubljanskih župnij, je doživel največji odmev Jesus Christ Superstar (premiera in sedem ponovitev, od tega pet v čisto polni draveljski cerkvi).

Za Stopinje pa je najpomembnejša CD plošča Pesem ti pojem z avtorskimi skladbami Janeza Briškega. 

Stopinje je ob črnskih začetkih na vseh poteh doma in v tujino (v Prago, Rim, slovensko predmejstvo  …) spremljal p. Beno Lavrih, podprl pa je tudi marsikateri za tiste čase nenavaden projekt: muzikal, podoknice in plesne korake v cerkvi, evrovizijske šove ipd.

Dobri duh zbora Stopinje, vseskozi delujoč bolj iz ozadja, tudi v zadnjem obdobju svojega draveljskega župnikovanja, pa je bil in ostal p. Lojze Bratina.

V zadnjem času smo Stopinjčani najbolj veseli, ko se za orgle usede Tilen, violinske strune pa ubere Katarina.

Stopinj seveda ne bi bilo brez Mete Zabukovec, ki je med tem postala Raztresena Marjetka. Njena dirigentska kariera v Dravljah se je začela, verjeli ali ne, leta 1982, pred 33 leti in traja neprekinjeno do danes.

Zbor se je predstavil s tremi skladbami: Alda Kumarja Moja mati čüha kafe, črnsko duhovno Lord, I Want to Be a Christian in rusko Kalinko v priredbi Otta Grolla.

ŽUPNIJSKI MEŠANI ZBOR                                                                  

Člani mešanega zbora so zapisali takole: »Kaj lahko sploh povemo o zboru, ki ima več kot 40-letno tradicijo, ki ob odhajanju in prihajanju novih pevk in pevcev, da o dirigentih sploh ne govorimo, tu v draveljskem občestvu najbolj redno prepeva in je, če pogledamo sestavo, najbolj pisan. Od mladih do tistih v srednjih letih in seveda starejših, ki pa so mladi po srcu… Sicer ta pevski zbor v resnici deluje kot večja družina, saj je v zboru prisotnih kar nekaj zakonskih parov. Trudimo se po svojih močeh, saj smo vsak po svoje obloženi z obveznostmi, tako družinskimi kot službenimi. Vaje imamo redno ob sredah (tu za zaostanke še ne dajemo »črnih pik«),  piknik imamo vsako leto ob koncu sezone (tu smo kar redni), daljši, večdnevni izlet ali romanje – Rim, Medjugorje, Poljska, Lurd in po Ignacijevih stopinjah, Irska, Portugalska in nazadnje t.i. Balkanski krog (Hrvaška, Srbija, Bolgarija, Albanija, Črna Gora in Makedonija) – so na vrsti vsako drugo leto. Kaj naj še povemo?  Najbolje je, da se nam pridružite, povečate naše članstvo, skupaj izboljšamo kakovost,  vnesemo novo in svežo energijo; zbor bo lahko z njo dobro deloval še nadaljnjih 40 let.«

Sicer pa, če morda ne veste: iz vrst mešanega zbora prihaja župnijska tajnica, velik del župnijske tehnične ekipe, morda ne veste, da so nekateri člani mešanega zbora hkrati tudi Turistično društvo Dravlje, ki organizira Rokov sejem, da je Tomaž Celarec ne samo nepogrešljiv tenor v zboru, ampak tudi župnijski fotograf in sourednik župnijske spletne strani, da je njihova organizatorka nepogrešljiva Darja, ki v veliki meri skrbi za potovanja, ki se jih udeležijo člani zbora in še marsikateri od draveljskih faranov, da je zbor od začetkov beleženja svojega delovanja (v letu 1979) zamenjal že precej dirigentov, da je bil eden med njimi tudi zdajšnji namestnik provinciala, p. Damijan Ristič, da je Marko Ušeničnik njihov 12. dirigent po vrsti in da ima z osmimi leti pri njih že enega od najdaljših dirigentskih stažev pri zboru, zboru najbolj zvesta (že od leta 1989) pa je njihova organistka Irena Horvatič.

Zbor se je predstavil z avtorsko skladbo p. Damjana Rističa Ave Marija, Surrexit Christus Lajosa Bardosa in V tvojo hvalo, priprošnjica Lojzeta Mava.

MOŠKI ZBOR

Začelo se je v slovenskem ekumenskem zboru. Draveljski fantje in možje se v njem odlično počutijo – sploh ob gostijah z obveznim cvičkom, ki ga prispevajo sopevci z dolenjskega konca (seveda po tem, ko odpojejo liturgijo sv. Janeza Zlatoustega). Boter draveljske zasedbe je bil spet – Tomaž Celarec. Prvič so se kot draveljski moški zbor predstavili na božičnici leta 2012. Zdaj delujejo občasno in po potrebi.

Zbor se nam je predstavil s skladbami Ko zarja zlati nam gore, Tiho lučka gori (Franc Gačnik) in Ave Marija.

Ob pestrih predstavitvah draveljskih zborovso poslušalci lahko začutili, da je v Dravljah prisotna glasbena nadarjenost, energija in ustvarjalnost. Ob koncu večera smo vse prisotne povabili še na dva koncerta. Prvi bo na vrsti v petek, 23. oktobra. Na njem se bodo predstavile skupine: Tvoj glas, Nov dih, Odkloplen Grega, Vertigo in najmlajša zasedba, Alarm. V petek, 27. novembra, pa sledi glasbeni večer z draveljskimi solisti: nastopili bodo Matija Cergolj, Damjan Ristič, Tilen Bajec, Tadej Horvat in Dalibor Miklavčič.

Za zaključek je zazvenela skupna Marija skoz življenje, svoje vtise in klepet s prijatelji in znanci, ki smo jih (po dolgem času) spet srečali, pa smo prenesli v dvorano in zraven zobali dobrote, ki so nastale pod rokami naših pevk in pevcev.

več posnetkov na župnijskem youtube kanalu

Besedilo: Nataša in Barbara Svetina, Marjeta Raztresen

Video: Jože Strajnar

Foto: Primož Podobnik

Prejšnji prispevek
Člani ekipe Pota Madagaskar so nam predstavili svojo letošnjo odpravo
Naslednji prispevek
Trideset let nove cerkve – 1. del