Sv. Florijan z draveljskimi gasilci in birmanci

Novice
Povej naprej!

Na prvi dan devetdnevnice naših birmancev so se nam pri večerni sveti maši, pri kateri smo se spomnili vseh živih in pokojnih gasilcev iz naše župnije, pridružili tudi draveljski gasilci in gasilke, s katerimi smo praznovali njihovega zavetnika sv. Florijana. 

Sv. Florijan je bil veteran rimske vojske v 3. stoletju in sicer v času Dioklecijana, ki ga je zelo preganjal, kajti Florijan je bil kristjan. Izročilo pravi, da je bil obsojen na smrt s sežigom. Pripravili so grmado in ga privezali na drog. Florijan je spodbujal svoje mučitelje, naj pohitijo in čim prej prižgejo grmado: »Ko boste to storili, se bom po plamenih povzpel v nebesa!« Polni jeze so poveljniki ukazali Florijana odvezati. Odločili so se, da ga bodo utopili. Po mučenju so mu na vrat navezali težak kamen in ga vrgli v reko Enns. Pred smrtjo je molil in Bogu priporočil svojo dušo. 

Ob praznovanju sv. Florijana želimo našim draveljskih gasilkam in gasilcem, da bi še naprej tako zvesto in vztrajno opravljali gasilsko delo in bili s pomočjo sv. Florijana vedno pripravljeni priskočiti na pomoč s pogumom in ljubeznijo.


Prejšnji prispevek
Prva sveta spoved 2023
Naslednji prispevek
Srečanje birmancev z letošnjim birmovalcem