S koncertom Glasbenega društva Crescendo smo počastili slovenski kulturni praznik

Novice
Povej naprej!

o pesem  Trilo (tradicionalno švedsko/prir. A.Mὃlleer), so pevci zapeli razporejeni v krog po vsej cerkvi, z lučkami v rokah in ugasnjene so bile velike luči. Za dušo in oči  zares lepo.

Dodatno k programu, ki smo ga vsi dobili v tiskani obliki na klopi, je uvodničar skladbe, ki so jih zapeli napovedal nekako takole: »s prvo pesmijo smo bili na severu Evrope, natančneje na Švedskem, kjer so ženske čez morje klicale svoje može, ki se vračajo z ribolova. Nadaljevali bomo s potovanjem naokrog po Evropi in skladba O quam gloriosum, je postavljena v Italijo, v njej pa Tomas Luis de Victgoria opeva nebeško kraljestvo. Preselili se bomo v Latvijo, kjer bomo prižgali večno luč z Eriksom Ešenvaldsom v skladbi Lux Aeterna. Tako s skladbami pridemo  v Slovenijo kjer se bomo  z Damijanom Močnikom sprehodili med najbolj znanimi mašnimi molitvami in vzkliki v skladbi Acclamatio. Odleteli bomo še v Ukrajino, kjer bomo s Craigom Courtneyjem zapeli alelujo in naše potovanje v prvem delu zaključili na Poljskem, kjer se bomo z Marcinom Wawrukom poklonili zavetnici vseh pevcev Sveti Ceciliji.

S komornim godalnim orkestrom pa bomo izvedli daljše delo norveškega skladatelja Ola Gjela: Sunrise Mass, kar v prevodu lahko pomeni – maša ob sončnem vzhodu.«  Tako uvodničar ob napovedi razgibanega nastopa.

Lahko se pridružimo gospodu župniku, p. Miranu, ki je ob  zahvali nastopajočim dejal:  lepšega uvoda v kulturni praznik si res ne bi mogli želeti.

Na priloženi povezavi lahko prisluhnete Sunrise Mass, avtorja Ola Gjeilo.

Tukaj pa so video posnetki nekaterih pesmi. 

  

Besedilo: Marija Šterbenc

Video: Jože Strajnar

Foto in avdio: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Sodelovali smo na Svetopisemskem maratonu
Naslednji prispevek
Pust, pust krivih ust