Romarski shod na Veliki šmaren

Novice
Povej naprej!

Draveljska župnija lahko med svoje lepe in pomembne dogodke zabeleži še eno praznovanje. Na sam praznik  Marijinega vnebovzetja je p. Janez Mlakar DJ – letošnji zlatomašnik, obhajal zlato mašo prav v Dravljah in vodil slovesno bogoslužje – romarski shod.   

Na ta praznik, tradicionalnem romarskem shodu, že dolgo ni bila tako lepa udeležba. Ne samo domačinov, tudi iz drugih krajev so prišli, predvsem tisti, ki običajno poromajo k sv. Roku v Dravlje.

Somaševanje je bilo številčno. Ob zlatomašniku je bilo še devet sobratov, za kar se jim je zlatomašnik v pridigi iskreno zahvalil.

V homiliji je zlatomašnik  najprej izrazil neke vrste začudenje. Zakaj? Povedal je, da so ga nekateri pripravljali na to, da se v Sloveniji cerkve praznijo, da vernost upada, da je na »pohodu« mlačnost… (on pa da je v misijonih navajen polnih cerkva, tako pri mašah kot pri drugih dogodkih). Pove, da je res presenečen in hvaležen, da napovedi niso tako slabe.

Izhajajoč iz tega dejstva je v homiliji poudaril tri stvari: da ne smemo nikoli izgubiti UPANJA, ker upanje je dar Božji, da ne smemo nikoli nehati LJUBITI, ker ljubezen je dar božji in da je HRANA nujno potrebna za dušo, duha in telo, kar vse je božji dar. Če ne bi bilo upanja bi bilo življenje mučno. To je kot misijonar še posebej občutil v svojem 50-letnem delu v misijonih, kajti dokler je človek živ ima lahko upanje in Bog je vedno z nami.

Ob koncu homilije se je zahvalil draveljski skupnosti za topel sprejem, za pripravo in realizacijo praznovanja in za vse, kar po tej skupnosti prejema.

Tudi sorodniki so se ga spomnili,  ga presenetili z zahvalami in darili. V strnjenem življenjepisu smo lahko zasledili, da je p. Janez 13ti otrok v družini, da je bila nevarnost, da bi ga v bolnišnici zamenjali in je mama z njim pobegnila iz bolnišnice, da je bil radoveden in živahen otrok, da je z odločitvijo, da gre k jezuitom presenetil vse. Vaščanka pa  je prinesla hleb kruha, ga pospremila z besedami: dragi Janez, ostani še naprej tak kot si, dober kot ta kruh, ki ti ga simbolično prinašamo sovaščani.

V veselje vsem pa je, da se je p. Janez vrnil zdrav in dobre volje.

Po slovesnosti je bilo ob vseh dobrotah, na Trgu Sv. Roka prijetno druženje.

 

 Na TEJ POVEZAVI lahko prisluhnete posnetku celotne svete maše.


Pridiga p. Janeza Mlakarja na romarskem shodu:

Čestitke p. Janezu Mlakarju:


Besedilo: Marija Šterbenc

Video in foto: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Kužno ali Debelo ali Rokovo znamenje
Naslednji prispevek
Romarji pri svetem Roku v Dravljah