Romanje sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo

Karitas, Novice
Povej naprej!

Vsako leto ob tem času se zberemo, da se z molitvijo in sveto mašo zahvalimo in priporočimo za Božje varstvo pri našem prostovoljnem in človekoljubnem delu.

Tudi letos se je v prelepi baročni cerkvi svetega Martina, ki smo jo napolnili do zadnjega kotička, zbralo več kot 1500 sodelavcev Karitas k molitvi in romarski maši, ki jo je daroval predsednik Slovenske Karitas, mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl s somaševanjem  številnih duhovnikov iz vse Slovenije.

V svojem nagovoru je gospod nadškof razložil povezavo med geslom tedna Karitas in letošnjo škofovsko sinodo, posvečeno mladim, na kateri je bilo govora o dragocenosti zaveze med mladimi in starejšimi. Potrebno je sodelovanje: izkušnje in modrost starejših skupaj z zagnanostjo in življenjsko silo mladih, z odprtostjo, brez ošabnosti in v zaupanju v Božjo pomoč. In prav vera nas spodbuja k sodelovanju, da bi še bolj iskali načine, kako pomagati bližnjemu k življenju brez pomanjkanja. Nadškofa Cvikla vedno bolj nagovarja zgled prvih kristjanov, kako so se zavzemali za telesni in dušni blagor, za medsebojno povezanost in pomoč. Tudi papež Frančišek pravi, da smo družba razmetavanja, saj se v razvitem svetu zavrže na tone hrane, ki bi lahko bila dragocena pomoč ljudem, ki so lačni. V nadaljevanju nagovora je nadškof Cvikl omenil še starostno strukturo sodelavcev, kjer prevladujejo starejši, vendar raste tudi število mlajših, kar nam daje upanje za prihodnost dobrodelne dejavnosti.  Ob koncu nagovora se je zahvalil vsem sodelavcem za služenje s prošnjo, da bi bili še naprej deležni Božjih darov, da bomo lahko obdarovali drug drugega.

Po končani sveti maši je sledilo druženje pred cerkvijo, topel čaj, ki se je ob sicer sončnem pa zelo vetrovnem vremenu zelo prilegel, pecivo domačih prostovoljcev, srečanja in pozdravljanje starih znancev.

Kolona avtobusov se je zvrstila na cesti proti Celju, kjer nas je čakalo skupno kosilo v prostorih Celjskega sejma. Med delivci hrane smo zopet pozdravili gospoda nadškofa, ki nam je z nasmehom naložil polno zajemalko ričeta.

Po telesni hrani se je prilegla še bogata kulturna hrana. V dvorani Golovec smo si ogledali in poslušali generalko koncerta Klic dobrote. Zares kvalitetni izvajalci, glasbeniki in pevci so nam ogreli dlani in srca.

Na poti domov smo z gospodom kaplanom iz župnije Ig Simonom Virantom, molili Rožni venec in z molitvijo prosili za odprta srca in roke darovalcev za pomoč slovenskim družinam, ki so v stiski. Kakor sem slišala na radiju Ognjišče, ki je eden od organizatorjev koncerta, je bila naša prošnja uslišana!

Besedilo: Lojzka Milič

Foto: splet

Prejšnji prispevek
Izdelovali smo adventne venčke
Naslednji prispevek
S svojim prihodom nas je razveselil sv. Miklavž