Praznovanje zakonskih jubilantov na zahvalno nedeljo

Novice
Povej naprej!

V Sloveniji kristjani praznujejo zahvalno vsako leto vsako leto na nedeljo po prazniku vseh svetih. Katoličani ta dan praznujemo praznik hvaležnosti, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, kot so svoboda, dobrota, dom, vera, medsebojni odnosi, zakonski sopotniki, otroci, prijatelji, znanci…Skratka zahvaljujemo se za vse, kar smo in kar imamo. Vse je v resnici EN VELIK BOŽJI DAR.

Če pogledamo v zgodovino praznika zahvale ugotovimo, da je tako praznik zahvale poznal že starodavna ljudstva, ki so v znamenju zahvale in prošnje za blagoslov darovala poljske pridelke.

Za kristjane pa je največja oblika zahvale sv. maša, kjer se Bogu Očetu zahvaljujemo za vse, kar je podarjeno. Maša je prošnja in zahvala za vse podarjeno, zato je praznovanje zahvalne nedelje tako zelo povezano z bogoslužnim obredom.

V Dravljah na zahvalno nedeljo, pri župnijskem sv. maši, že tradicionalno praznujemo praznik ZAKONSKIH JUBILEJEV. Tudi tokrat je bilo tako. In bilo je kar 13 parov, po zakonskem »stažu« vse od 10 do 55 let zakona. Vse občestvo se je Bogu zahvalilo in čutilo zahvaljevanje za tako lepo število jubilantov in pričevanje le-teh. Tudi v homiliji-pridigi je gospod župnik poudaril pomen zahvaljevanja, zvestobe in ljubezni, ki ni sama po sebi umevna.

Gospod župnik je vsem jubilantom čestital v svojem imenu in v imenu občestva, za to priložnost je izbral tudi posebno posebno obred, izročil šopke, jih blagoslovil in zaželel blagoslova v prihodnje. 

Z zahvalno pesmijo in druženjem po maši na trgu sv. Roka, je tako za nami še en lep dogodek, ki zgovorno priča, da je zares veliko razlogov, da se BOGU NENEHNO ZAHVALJUJEMO.

Posnetek prenosa celotne svete maše si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Pritrkovanje pred župnijsko sveto mašo:

Pridiga in voščilo zakonskim jubilantom:

Besedilo: Marija Šterbenc

Foto in video: Matej Vukina, Marko Medvešek

Prejšnji prispevek
Vsi sveti 2022 v naši župniji
Naslednji prispevek
Birmanski vikend – prva skupina