Praznovali smo Rokovo nedeljo

Novice
Povej naprej!

Zvonovi cerkve svetega Roka so dopoldan vabili k svetim mašam,  Rokov trg in lipov drevored okoli cerkve pa se je začel polniti s stojnicami. Tako je se pričel Rokov sejem, ki poteka na Draveljsko (Rokovo) nedeljo in jo praznujemo vsako leto po godovnem dnevu sv. Roka. Sejem z razstavo in prodajo izdelkov domače obrti, pridelkov polja in narave ter izdelkov se je pričel že zjutraj. Popoldan pa se je nadaljeval s kulturno-zabavnim program. Letošnja vodilna nit sejma je bila Valentin Vodnik, saj letos praznujemo 200-letnico njegove smrti. Člani Turističnega društvo so nam v recitalu predstavili življenje in dela Valentina Vodnika. 

“Dovolj je spomina: me pesmi pojó,” je Valentin Vodnik zapisal ob koncu pesmi Moj spomenik.

Na sejmu so sodelovali člani PGD Dravlje z vajo reševanja ponesrečenca izpod avtomobila. Najmlajši gasilci pa so prikazali, kako z ročno brizgalno ciljajo tarčo. Pihalni orkester Litostroj se nam je predstavil v koncertnem programu.

Otroci so imeli lahko tudi svojo zabavo z jahanjem ponija. Skoraj vsi, ki so kupili srečke, pa so se veselili dobitka.

Cel popoldan so tri ekipe pod vodstvom gospe Marije Merljak pripravljale in kuhale »ajmoht« (obara), saj je tudi Vodnik v svojih kuharskih knjigah opisoval recept za to jed.  Vsaka ekipa je bila sestavljena iz petih družinskih članov. »Ajmoht« so kuhali v kotlih in celoten potek kuhe smo z  zanimanjem opazovali. Vse kar so skuhali, smo nato navzoči z veseljem pojedli. Vse tri družine so dobile bogate nagrade.

Kot zadnji pa so prišli na vrsto ansambel Dolomiti, ki je vse zbrane zabaval vse do poznega večera. Ves čas je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo, za kar so zaslužni člani Turističnega društva Dravlje.

 

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete pesmi Sveti Rok, ki je bila posneta danes pri župnijski sveti maši.


Na TEJ povezavi lahko prisluhnete recitalu o Valentinu Vodniku, ki ga je pripravila gospa Marija Šmid, izvajali pa člani Turističnega društva Dravlje.

Foto, video in zvočni posnetki: Tomaž Celarec

 

 

Prejšnji prispevek
Praznovali smo god sv. Roka
Naslednji prispevek
Camino