Praznovali smo god sv. Roka

Novice
Povej naprej!

Romanja k sv. Roku v Dravlje so še vedno živa, čeprav ne tako slovesna kot nekoč.  Že Janez Vajkard Valvaror je v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689 pisal:

………..

Čeprav torej ta sv. Rok ni bil niti rojak niti sosed dežele Kranjske, pa vendar na Kranjskem, zlasti  pa v mestu Ljubljana, njegov god vsako leto obhajajo in proslavljajo z lepo procesijo. Pred 44 leti je namreč kuga hudo okužila vas Dravlje (Draulach), ki je samo pol milje oddaljena od Ljubljane, in jo napolnila z mrliči, toda kuga se je takoj zaustavila, ko so prebivalci Ljubljane in okoliških vasi obljubili, da bodo v Dravljah zgradili cerkev na čast sv. Roku. Bili so namreč trdno prepričani. da je priprošnja tega svetnika angelu smrti iztrgala iz rok meč in ga zlomila.

…………..

Tako smo tudi letos god našega župnijskega zavetnika sv. Roka počastili z romarskimi svetimi mašami. Draveljska nova cerkev je že zjutraj sprejela romarje iz Šentvida, Ježice, Črnuč, Kosez, Podutika in Dravelj, ki so se zvrstili pri svetih mašah od 6. do 10. ure. Po zadnji dopoldanski maši, ki jo je ob somaševanju domačega župnika p. Mirana Žvanuta in p. Roka Bečana, vodil podutiški župnik g. Marko Čižman, smo se v procesiji odpravili k Rokovemu znamenju ob Celovški cesti. Tam smo zavetnika pred kužnimi boleznimi počastili z molitvijo in s starodavno pesmijo na čast našega patrona.

Kot smo že navajeni, so nas tudi letos po vsaki sveti maši Turistično društvo Dravlje v sodelovanju z Župnijo Dravlje pogostili s kavo, sokom in z miškami.

Slovesno pa je bilo tudi zvečer, ko je sv. mašo vodil kaplan p. Egon Hriberšek. 

Še več o svetem Roku in zgodovini romanj v Dravlje, pa lahko preberete v knjigi DRAVELJSKO BERILO, ki ga je zbrala in uredila ddr. Marija Stanonik, izdala pa leta 2015 Založba Dravlje (https://www.zalozba-dravlje.si/sl/knjiga/draveljsko-berilo).

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete sveti maši z romarji Podutika in Dravelj.

 

Foto: Jože Strajnar in Tomaž Celarec

Zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Praznik Marijinega Vnebovzetja v Dravljah
Naslednji prispevek
Praznovali smo Rokovo nedeljo