Praznovali smo Rokovo nedeljo

Novice
Povej naprej!

Sonce nedeljskega jutra v Dravljah je ogrevalo okolico cerkve in med svetimi mašami se je začel polniti Rokov trg s stojnicami, ki so napolnile okolico cerkve in pozdravile letošnjo Rokovo nedeljo, ki jo praznujemo vsako leto po godovnem dnevu sv. Roka v naši župniji s tradicionalnim Rokovim sejmom. Župnija Dravlje ga je tudi letos organizirala skupaj s Turističnim društvom Dravlje in Četrtno skupnostjo Dravlje. Posebno slovesna je bila dopoldanska župnijska sveta maša. Maševal je misijonar p. Stanko Rozman, prepeval pa je mešani pevski zbor.

Sejem z razstavo in prodajo izdelkov domače obrti, pridelkov in izdelkov se je pričel že zjutraj. Popoldan pa se je nadaljeval s kulturno-zabavnim program. Letošnja vodilna nit sejma je bila čebelarstvo. Zato smo slišali kar nekaj zgodb in pregovorov o čebelah. Lahko pa smo kupili tudi veliko vrst medu in medenih izdelkov.

Na sejmu so sodelovali člani PGD Dravlje z vajo postavljanja lestve na cerkev in gašenja požara. Najmlajši gasilci pa so prikazali, kako z ročno brizgalno ciljajo tarčo. Pihalni orkester Litostroj se nam je predstavil v koncertnem programu. Glasbeni program je nadaljeval kantavtor Primož Križaj, ki je ob spremljavi kitare izvajal avtorske pesmi. Nato smo spoznali našega farana – olimpijca, ki nas je zastopal na olimpijadi leta 1984 v Sarajevu. To je hokejist Marjan Gorenc. Turistično društvo se je zahvalilo vsem razstavljavcem, ki sodelujejo na Rokovem sejmu že deset let, s priložnostnim darilom.

Cel popoldan pa so tri ekipe po vodstvom gospe Marije Merljak pripravljale in kuhale »medgeneracijsko župo« Vsaka ekipa je bila sestavljena iz treh članov. Dva člana sta bila mlada, zraven pa je bila še izkušena gospodinja. Juhe so kuhali v kotlih in celoten potek kuho smo z  zanimanjem opazovali. Vse kar so skuhali, je strokovna komisija ocenila, nato pa navzoči z veseljem vse pojedli.

Kot zadnji pa so prišli na vrsto ansambel Ideja, ki je vse zbrane zabaval vse do poznega večera.

Ves čas je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo, za kar so zaslužni člani Turističnega društva Dravlje, ki so oživili staro draveljsko gostilno Pri Kovač-u, ki je sedaj odprta samo en dan v letu in to je na Rokovo nedeljo.

 

Na priloženi povezavi lahko prisluhnete posnetku župnijske svete maše.

 

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

 

Prejšnji prispevek
Praznovali smo god sv. Roka
Naslednji prispevek
»Eno je potrebno« – Draveljski oratorij 2018 o Frideriku I. Baragi