Praznik Marijinega Vnebovzetja v Dravljah

Novice
Povej naprej!

 »Čudovito lepa si, Marija, ko se dvigaš v nebesa kakor zarja…«  je danes odmevalo po neštetih Marijinih svetiščih po Sloveniji. Od povsod so poročali o številnih romarjih  in romarji so izražali zaupen odnos do Marije. Kako ne bi, saj upravičeno pravimo, da je Ona Mati Slovenskega naroda.

Pa ne le  v Marijinih svetiščih, tudi v Dravljah je bilo danes posebej slovesno. Na  »Veliki šmaren« je v Dravljah tradicionalni romarski shod.  Sv. mašo je ob somaševanju p. Mirana Žvanuta – župnika, vodil letošnji novomašnik p. Marko Pavlič DJ.  Slovesno je zadonela pesem »Novomašnik bod pozdravljen« in takoj za to še praznična pesem »Bodi nam pozdravljena«.

Po vstopni molitvi, je p. Marka na kratko predstavil p. Miran: P. Marko se je rodil v Kranju, leta 1987, je peti od šestih otrok. Maturiral je na Ekonomski gimnaziji v Kranju, razmišljal o prevzemu domačega podjetja, a odraščanje ob stricu duhovniku, jezuitu in starejšem bratu duhovniku, ga je pripeljalo do razmišljanja, da se tudi sam poda na pot poslanstva prinašati Kristusa svetu preko oznanjevanja evangelija in zakramentov, predvsem evharistije. (Več o p. Marku Pavliču DJ, si preberite v julijski številki – Slovenski jezuiti).

P. Marko je v homiliji izrazil veselje, da lahko prav v Dravljah mašuje na največji Marijin praznik, saj ga na to cerkev vežejo lepi spomini. V tej cerkvi je na nek način začel jezuitsko pot, tu je opravil prve zaobljube in sam pravi »zame ima ta cerkev poseben pomen«.

P. Marko zase pravi, da se rad navdihuje ob zgledu sv. Ignacija, danes pa je v pridigi razkril, kako veliko zaupanje ima v Marijo, kako je prav, da se vsi zavedamo, da bližje kot smo Mariji, večje zaupanje ko gojimo do Nje, bližje smo Jezusu. Razkril je tudi  izkušnjo, ki  jo je doživel, ko se je nekega popoldneva od doma peš odpravil na Brezje. Ker je bil v časovni stiski, mu ni preostalo drugega kot da vso pot teče. Po nekaj časa se mu je v kolenu pojavila tako močna bolečina, da je moral prekiniti s tekom in nadaljevati s hojo. Tudi hoja mu je povzročala težave, tako se je moral ustaviti in počivati. Ko je tako ob cesti počival, pripelje mimo avto, ustavi …in iz avta stopi njegov oče. Tako sta skupaj nadaljevala pot do Brezij. P. Marko pove, da je takrat v kapeli pri Mariji posebej začutil Njen materinski pogled, njeno bližino, njeno skrb, ona vidi otroke v stiski. V nadaljevanju homilije, nas povabi,  da dopustimo, da se Marija ozre na nas, da moramo dopustiti, da se Njen pogled ustavi na nas, da moramo biti pripravljeni jo sprejeti in ji zaupati. Pomembno je, v kakšnem odnosu smo z Njo.  Marija pomaga!

Po homiliji smo prejeli tudi novomašni blagoslov. Morda se pomena novomašnega blagoslova  ne zavedamo dovolj, vendar je res, da je to prav posebna milost, kadar smo tega lahko deležni.

Prejeli smo še  novomašne podobice in se na trgu sv. Roka ob dobrotah in pijači, precej časa zadržali v prijetnem klepetu.

P. Marku  se zahvaljujemo, da ponovitev nove maše opravil tudi v Dravljah in želimo mu vse dobro, da bi povsod kjer bo res bil pravi pričevalec za Kristusa in v polnosti oznanjal njegov evangelij.

  

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetku svete maše.

 

Besedilo: Marija Šterbenc

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Razstava modelov za MALI KRUHEK Z LOŠKEGA mojstra Staneta Groma
Naslednji prispevek
Praznovali smo god sv. Roka