Ponedeljkov pregovor

Izpostavljeno, Novice
Povej naprej!

Kjer je dosti blaga, ni Boga.

Kolikokrat v vašem življenju je materialno bogastvo zameglilo vašo duhovno pot in vaš odnos z Bogom? Ste sami že imeli takšno izkušnjo? Sveto pismo nas znova in znova opozarja, da resnično bogastvo ni v zemeljskih dobrinah, temveč v naši veri in odnosih z drugimi.

Jezus nam v evangelijih kaže na nevarnosti, ki jih prinaša kopičenje bogastva. V Matejevem evangeliju 6,24 pravi: “Nihče ne more služiti dvema gospodarjema: ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega oklepal in drugega preziral. Ne morete služiti Bogu in mamonu.” Naša srca ne morejo biti razdeljena med ljubeznijo do Boga in ljubeznijo do materialnega bogastva – preprosto nas slednje preveč potegne in privabi, da bi še našli bistvo. 

Pa lahko v bogastvu najdemo srečo?

Janez je bil uspešen poslovnež, ki je imel vse, kar si je lahko zamislil – veliko hišo, luksuzne avtomobile in eksotične počitnice. Kljub vsemu temu pa je čutil globoko praznino v svojem srcu.

Nekega dne je na povabilo prijatelja obiskal lokalno cerkev. Tam je poslušal pridigo o bogatem mladeniču, ki ga je Jezus povabil, naj proda svoje imetje in sledi Njemu. Ta zgodba ga je globoko ganila in začel je razmišljati o svojem življenju. Ugotovil je, da ga njegovo bogastvo ne osrečuje in da pogreša smisel in namen.

Janez se je odločil za korenito spremembo. Začel je prostovoljno delati na Karitasu, kjer je spoznal ljudi, ki so živeli v pomanjkanju, a so imeli bogato vero. Njihova sreča in zadovoljstvo sta ga navdihnila, da je tudi sam poiskal globlji odnos z Bogom. Postopoma je začel razdajati svoje bogastvo in se posvetil služenju drugim. Končno je našel mir, zadovoljstvo in bližino z Bogom, ki ga prej ni poznal.

Jezus nas ne opozarja zato, ker nam ne bi privoščil bogastva – opozarja nas, ker nas neskončno ljubi in pozna našo naravo – ki v dobrih časih hitro pozabi kaj je bistvo. 

Pregovor “kjer je dosti blaga, ni Boga” nas opominja, naj ne dopustimo, da materialno bogastvo zamegli našo duhovno pot. Vzeti si moramo čas za razmislek o tem, kaj nam resnično prinaša srečo in zadovoljstvo. Naj bo naš cilj, da svoje srce usmerimo k Bogu in služenju drugim, kajti tam je resnična sreča. “Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo.” (Mt 36,6) 

Prejšnji prispevek
Zaključili smo veroučno leto
Naslednji prispevek
Himalaja: Draveljski duhovni večer