MePZ s prijatelji na romanju/potovanju po Siciliji

Novice
Povej naprej!

Izbira destinacije se je izkazala za pravilno odločitev. Videti toliko bogastva, toliko lepih mest, pravih  biserov o katerih imaš neko predstavo, ko jih pa vidiš »v živo« si nadvse presenečen.  

Sicilija  je ena od dvajsetih dežel Italije, ena od petih s posebnim statusom, po površini pa je največja italijanska dežela.  Mesinska ožina povezuje Sicilijo z Italijo, na severni strani otoka je Tirensko morje, vzhodno Jonsko morje, na jugozahodu pa Sicilijo loči od Afrike Sicilski kanal.

Obiskali smo Pompeje, kjer lahko strmiš in razmisliš o nepredvidljivosti narave in njeni moči, mestece Taormine, ki je v grški, rimski in srednjeveški dobi živelo v blagostanju in kjer je prababica našega župnika p. Mirana preživela nekaj mladostnih let. Do višine skoraj 2000 m smo se povzpeli na Etno, največji delujoči evropski vulkan. Tu je bilo posebno doživetje. Sledili so ogledi Sirakuze, Piazza Aremerina – ostanki rimske vile »Villa Romana del Casae’ iz 3-4 stol. V Agrigentu smo se sprehodili po dolini templjev, si v Monrealu ogledali stolnico, ki je največje delo sicilske umetnosti v času normanske dobe.  Sledil je še ogled Palerma in dneve potepanja smo zaključili z nočno plovbo s trajektom do Neaplja, si ogledali živahno mestno središče  in pot nadaljevali proti domu.

Posebnost letošnjega potepanja je bila ta, da smo  vsak dan imeli sv. mašo v eni od cerkva v mestu kjer smo tisti dan bili. Vsak dan evharistično bogoslužje, ki nas je povezovalo, nadvse doživeto pa v stolnici v Monrealu. Letošnje potovanje pevcev MePZ s prijatelji bi lahko poimenovali tudi romanje, saj je bil vsak dan začeli z molitvijo, opoldanskim Angelovim češčenjem, dnevno sv. mašo, večerno molitvijo in blagoslovom pri večerji. P. Miran nas je kar naprej spominjal, kako pomembno je zahvaljevanje za vse kar imamo, kar doživimo in kar lahko podelimo drug z drugim.

Res smo se imeli lepo! Kot skupina smo bili »uigrani«, si med seboj pomagali, nasmejali, se o marsičem pogovorili in spoznavali.

Bili smo daleč, kar pa ni bila ovira, da se ne bi vsak dan pri sv. maši in v dnevni molitvi spomnili župnijskega občestva.

Podrobnejše informacije o krajih, ki smo jih obiskali lahko najdete na internetu in dobili boste potrditev, da smo videli veliko lepega in zanimivega.

Pevci MePZ pa to priložnost izkoriščamo tudi za to, da povabimo vse, ki imate vsaj malo veselja do petja in imate možnost, da se pridružite našemu zboru, da ta korak tudi naredite. Člani zbora si želimo pomladitev in okrepitve. Tudi med udeleženci opisanega potovanja je bilo nekaj zelo dobrih pevcev…. prisrčno vabljeni!


Besedilo: Marija Šterbenc

Foto: Tomaž Horvatič in Zdenka Celarec

Prejšnji prispevek
Praznik Sv. Jožefa Delavca – začetek letošnjih Šmarnic
Naslednji prispevek
Sv. Florjan z draveljskimi gasilci in birmanci