Gostovanje zbora Aleron iz Filipinov

Novice
Povej naprej!

Bolje obveščeni so vedeli, da so se dopoldan ustavili za venček pesmi pred Narodno Galerijo, popoldne še v DSO Šiška, nazadnje pa kar peš prišli v draveljsko cerkev k večerni sveti maši in po maši z koncertom zaključili kratko gostovanje v Sloveniji.

Pred mašo so navdušeni nad izgledom draveljske cerkve preizkušali njeno akustiko, nato pa z nežnimi večglasji spremljali mašo, s pesmimi v angleščini in mašnimi spevi v klasičnih jezikih, tudi očenaš smo potihem mrmrali z njimi. Zaključili so z Ignacijevo molitvijo “Gospod, uči me velikodušnosti”, s čimer so izdali svoje poreklo: pred leti so bili člani zbora Glee na jezuitski univerzi Ateneo de Manila (ustanovljena l. 1859, zbor pa 1921), sedaj pa so kot mladi zaposleni l. 2006  ustanovili lastno pevsko društvo Aleron. Po koncertu smo lahko kupili zgoščenko lastne produkcije (“Dakilang Hiwaga”), in sicer božičnih pesmi, ki jih je skomponiral njihov član. Pravzaprav je koncert, ki je privabil za delavniški večer lepo druščino poslušalcev, tako prepričal, da smo pokupili vse zgoščenke. 22-članska moška zasedba je suvereno in lahkotno predstavila izbor večglasnih pesmi od renesančnih in klasičnih evropskih do modernih, tako sakralnih, pop kot narodnega pisanega filipinskega izročila. Zven zbora preseneča z sopranskimi in altovskimi glasovi, ki jih izvajajo odrasli mladeniči in ki skupaj s klasičnimi moškimi glasovi pričarajo dokaj enotno barvo.

Po koncertu so se v dvorani zadržali na preprosti pogostitvi, za katero hvala ge. Šterbenc, z gostitelji, pri katerih so prespali v Ljubljani, in z go. Cvetko Jagodič, ki je organizirala njihovo gostovanje v Sloveniji. V živahnem vzdušju so prisluhnili kakšni slovenski pesmi in gostiteljem namenili še poslednjo serenado. Njihov napol počitniški postanek v Sloveniji, nad katero so navdušeni, je del več kot 2-mesečne evropske turneje, katere vrhunci so udeležbe na zborovskih srečanjih, kjer kar redno prejemajo nagrade. Iz Dravelj so odpotovali v Rim, sledi Basel in za zaključek zborovski simpozij v Barceloni konec julija.

Več informacij o zboru najdete na njihovi domači spletni strani. (http://aleronchoir.com/)

Njihovemu petju pri sv. maši in koncertu, lahko prisluhnete v priloženih posnetkih.

Zvočni posnetki:

sv. maša

koncert

 

Besedilo: Rok Bečan DJ

Foto, avdio in video: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Kolesarsko romanje v Santiago de Compostela
Naslednji prispevek
Animatorske počitnice