Glasbeno potovanje po argentinski kulturi

Novice
Povej naprej!

V soboto 3. junija se je predstavila skupina »Pinceladas Argentinas«, ki jo sestavljajo Diego Perez – klavir, Karina Suarez – sopran in Diego Miguel – tenor.  Gostje iz Argentine že nekaj tednov predstavljajo argentinsko glasbeno identiteto po različnih evropskih prestolnicah.

Člani te skupine so glasbeniki z akademsko izobrazbo, ki so na glasbeno platno prelili svoje talente, ter na njih mešali barve argentinskega severa, pesmi iz mrzlega juga, ter tanga in milonge iz Buenos Airesa v melodijah, ki so nastale v mislih velikih argentinskih skladateljev.

Že med večerno mašo smo bili deležni petja klasične in argentinske verske glasbe.

 

Po maši pa se večer obarval s svetlo modro in belo barvo.

Najprej so predstavili dve domovinski pesmi (Aurora in Definicion de patria), ki opisujeta vrednote in čutenje argentinskega naroda. V argentinskem pojmovanju “domovina” ni le rojstni kraj, ampak je tudi kraj, ki si ga srce izbere: kjer so prijatelji doma, kraj od koder je težko oditi.

Nato so predstavili argentinske folklorne pesmi, ki opevajo lepoto domače zemlje, od puščavskih gorovji na severu do prostrane travniške pampe (Se equivocaba, Desde que te conoci, Chilecito, Pueblito).

Odpeljali smo se v glavno mesto Argentine: Buenos Aires. Mesto, ki nikoli ne počiva, tam je nastal tango in njegova variacija milonge (Aquel buenos Aires, El dia q me quieras, Flor de lino, Siempre se vuelve, Popurri de milongas).

V zadnjem sklopu so še predstavile tipične skladbe iz argentinske kulture, ki so se nanašale na različne sloge in tematike, ter so se zasidrale globoko v narodno zavest (Serenata, Alfonsina, Balada del loco, Verano porteño).

Po zahvali so pa še zaigrali/zapeli venček ki so ga sami sestavili ki se je začel in končal z melodijo argentiške himne!


Uživali smo ob krasnem glasbenem večeru!

Besedilo: Marcelo Brula

Video: Marko Medvešek

Prejšnji prispevek
Romanje na Šmarno goro
Naslednji prispevek
Zaključek veroučnega leta