DUHOVNA MISEL ZA BINKOŠTNO NEDELJO

Povej naprej!

 

 

 

 

 

Božja beseda za BINKOŠTI.

 


 

Dragi bratje in sestre,

praznovanje Jezusovega vstajenja se ne konča na njegov vnebohod, ko On na videz zapusti svoje učence. Vrhunec Jezusovega velikonočnega dogodka so binkošti, prihod Svetega Duha, ki dopolni Jezusovo delo na svetu, ko pride, da napolni apostole in jim da moč oznanjati Vstalega Gospoda »do vseh koncev zemlje«.

Pravi zaključek Jezusove velikonočne skrivnosti so torej binkošti, izlitje Svetega Duha, ki ga je Jezus obljubil svojim učencem kot »drugega Tolažnika«, po grško ‘parakletos’ – priklicani, po latinsko ‘advocatus’, torej ‘advokat’ – zagovornik, branitelj. On je tisti, ki bo odslej učencem stal ob strani in jih navdihoval, da se bodo mogli zagovarjati pred različnimi oblastniki, ko bodo oznanjali Vstalega. On je tisti, ki jim bo dajal prave besede modrosti, ki se jim njihovi nasprotniki ne bodo mogli upirati. On je tisti, ki bo po njihovih besedah ganil srca poslušalcev, da bodo verovali v Jezusa in mu predali svoja življenja. In On bo tisti, ki bo tudi potrjeval njihovo besedo z znamenji in čudeži, da bo še bolj verodostojna.

Sveti Duh je še manjkal Jezusovim preplašenim učencem, ki so le počasi ozdravljali od travmatičnih spominov velikega petka. Šele sedaj bodo sposobni pogumno oznanjati Kristusa in pričevati svetu o svojih izkustvih z Odrešenikom. Šele v moči Božjega Duha in njegovih raznovrstnih darov postanejo primerno opremljeni, da lahko vodijo novo skupnost verujočih, ki se bo hitro večala.

Ko se zazremo nase in na naša cerkvena občestva, nas lahko navdaja dvoje občutij. Najprej se morda razveselimo tolikih darov Duha, ki jih lahko med nami že prepoznavamo. Hvala Bogu za mnoge duhovne darove, ki so že dejavni med nami. Po drugi strani pa si zaželimo, da bi videli še bolj Svetega Duha na delu v Cerkvi, ki se zdi, da je tako ranjena, preplašena, notranje uboga in poplitvena, nemočna in krhka, še preveč grešna, ipd. Zares, potrebujemo Svetega Duha. Potrebujemo Njegovih čudovitih darov, Njegovega ognja in poguma, vedrine in veselja, modrosti in moči. Zato ne zamudimo nobene priložnosti, da ga kličemo na pomoč s kratko a iskreno molitvijo, vzdihom: Pridi, Sveti Duh! In On bo prišel, pomagal nam bo. On, ki je že z nami in v nas ter bo ostal pri nas vekomaj, kakor je obljubil Jezus.

Prejšnji prispevek
BIRMANCI SO BILI NA DUHOVNI OBNOVI V STRUNJANU
Naslednji prispevek
DUHOVNA MISEL ZA 10. NEDELJO MED LETOM