Bogoslužje velikega petka

Novice
Povej naprej!

 jutro velikega petka so se prvi zbrali pred Jezusovo ječo udeleženci Tekaškega križevega pota, ki so ob sedmi uri zjutraj zbrali v molitvi. Nato so tekli in kolesarili od naše cerkve do Marije Pomagaj na Brezjah.

Popoldan je bila še ljudska pobožnost križevega pota. Z molitvijo in prepevanjem smo se ustavljali pri postajah križevega pota v naši cerkvi.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen.

Opravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija. Pri obredu velikega petka za otroke so letošnji prvoobhajanci pod vodstvom p. Egon uprizorili Pasijon /glej spodaj video),  pri večernem obredu velikega petka pa smo prisluhnili petemu Pasijonu. Pri slovesnih prošnjah med drugim prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo.

V drugem delu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja.

V tretjem pa je obhajilni obred. Duhovnik že posvečene hostije, ki jih je prinesel iz ječe, kamor jih je odnesel na veliki četrtek, po koncu obreda odnese na novo mesto, tokrat v t. i. Božji grob.

 

Na TEJ POVEZAVI lahko prisluhnete zvočnemu sposnetku večernega obreda velikega petka.


 

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Video: Jože Strajnar

Prejšnji prispevek
Bogoslužje velikega četrtka
Naslednji prispevek
Blagoslov ognja in jedil na veliko soboto