Advent čas 2021 v Dravljah

Povej naprej!

V adventu se potrudimo, da k maši ne bomo zamujali. Uvodni svete maše je zelo pomemben del prav je, da se nanj primerno pripravimo, tako, da pridemo kakšno minuto prej, v miru svoj prostor ter počakamo na začetek.

Na začetku vsake družinske nedeljske sv. maše v adventu bo ena družina prižgala svečke na adventnem venčku ter zmolila molitev Angel Gospodov. To molitev, ki govori o Marijinem pričakovanju Jezusovega rojstva, boste lahko našli zapisano na posebne podobice in vabljeni ste, da jo odnesete domov ter jo ob prižganih svečah vsak večer skupaj zmolite.

Po maši ste vabljeni, da se še malo ustavite in podružite z drugimi pred cerkvijo.

V soboto, 27. novembra , bo potekala animatorska delavnica izdelovanja adventnih venčkov, ker pa nas razmere še vedno nekaj omejujejo, bo potek delavnice podoben tisti pri izdelavi butaric.

Delavnica bo potekala cel dan; od 9.00 do 12.00 in od 15.00 do 18.00, zanjo pa se boste morali predhodno naročiti (na določeno uro). Obisk je mogoč le s pogoji PCT. Za učence in dijake, ki opravijo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe svoje udeležbe v izobraževanju (npr. osnovne in srednje šole), se šteje, da za udeležbo izpolnjujejo pogoje PCT. Naročite se lahko preko animatorske elektronske pošte oratorij.dravlje@gmail.com ali na telefonsko številko: 040 870 232 (animatorka Katja).

Zaradi zmanjšanja za vas ponujamo tudi možnost, da venček izdelamo mi namesto vas in ga po predhodnem dogovoru samo prevzamete.

Animatorji bomo med delavnico izdelovali tudi dodatne venčke, ki bodo na voljo na trgu Janeza Pavla II.

Za naravno gradivo (zelenje), okrasje in vrvico bo poskrbljeno, prosimo le, da prinesete svoje škarje in sveče.

Venčke bomo blagoslovili pri svetih mašah na prvo adventno nedeljo , 28. novembra, lahko pa jih blagoslovite tudi sami doma v družinskem krogu, po obrazcu, ki ga najdete na začetku knjižice Adventni koledar. Blagoslovljeno vodo boste našli v cerkvi (cisterna s to vodo).

Prihodnji teden bodo vsi veroučenci dobili adventni koledar – knjižico z zgodbami za vsak dan adventa. Tema letošnjih zgodb bo življenje str. Miha Drevenška, misijonarja v Zambiji. Ime branja zgodba je pripravljena na Jezusov prihod.

V sredini knjižice tudi letos najdete papirnati hranilnik za trikraljevsko akcijo. Vanj naj otroci zbirajo denarne prispevke, ki jih bodo prinesli pred oltar na praznik Gospodovega razglašenja (Sv. trije kralji), 6. januarja. Otroke poskusite nagovoriti, da si ta denar prislužijo ali pa dajo nekaj od tistega, kar imajo že prihranjenega. Dobra priložnost za vzgojo je otrokova odpoved kakršnih koli stvari, ki jo je želel (npr. sladkariji kupiti, ko smo z njim v trgovini) in denar namesto tega da v hranilnik. Zbran denar bo namenjen za otroke v misijonskih deželah.

Spoved

Prav je, da adventni čas izkoristimo tudi za duhovno pripravo na praznik Jezusovega rojstva. Pri tem je še posebej priročen zakrament sprave, sveta spoved. 

Veroučenci bodo imeli spovedovanje v času verouka v tem, 2. adventnem tednu.

Sveta spoved za mlade iz celega dekanija Ljubljana – Šentvid bo v soboto, 18. 12., ob 20.00 v Podutiku.

Za vse ostale bo priložnost za spoved v adventu:

  • vsako sredino od 19.00 naprej

  • vsako nedeljo od 8.30 do 12.15

 

Božična osemdnevnca

V petek, 17. decembra, se prične božična osemdnevnica. Ta predstavlja neposredno bogoslužno pripravo na Božič. Bogoslužna priprava v obliki osemdnevnice vernikom želi približati hrepenenje in pričakovanje Gospodovega rojstva. Pomembno vlogo in slovenski ton v tem času pri bogoslužju dajejo posebne antifone, imenovane tudi O – odpevi, ki so odpevi pred Marijinim slavospevom Magnificat (prim. Lk 1,47–55). Antifone razlagajo prispodobe iz bogate svetopisemske simbolike, ki napoveduje Jezusovo rojstvo. Njihov namen je spodbuditi in spodbuditi veselo pričakovanje. V osmih dneh se zvrstijo naslednje antifone, pri čemer se vsaka izmed njih začne z odpevom: O Modrost, O Gospod in Voditelj, O korenina Jesejeva, O ključ Davidov, O Vzhajajoči, O Kralj narodov ter O Emanuel.


V času osemdnevnice ne bo posebnih maš ali dodatnih aktivnosti. Delavniške večerne maše bomo začenjali s spevom “Kralja, ki prihaja”, po obhajilu pa bomo zmolili še Magnifikat. 

 

Draveljski duhovni večer

Eden od sklepov decembrskega sestanka ŽPS je bil, da se ponovno oživi tradicija draveljskih duhovnih večerov (DDV). Tradicijo je, tako kot mnoge druge dogodke v župniji, prekinila epidemija covid-19, potem pa se noben trenutek ni zdel ravno primeren za ponovno vzpostavitev – do zdaj!

Prihodnji petek, 17. 12., po večerni maši bo z nami gost Gregor Čušin, igralec, pisec, prijatelj svetnikov, peti evangelist, če naštejemo le nekaj njegovih “titlov”. Večer nosi naslov “Preštevam blagoslov”. DDV zaradi neprimernosti drugih prostorov bo potekal v novi cerkvi.

 

Luč miru iz Betleheme 2021

Betlehemska Luč miru je letos znova, že 31. leto zapored, prispela med nas. Ta plamen, prižgan v votlini Jezusovega rojstva, simbolizira mir, letos pa s seboj prinaša sporočilo “Človek, ne jezi se”. Vabi nas, da s skupno strpnostjo prebrodimo težke čase in ne popustimo zankam nestrpnosti in jeze, temveč z lepimi besedami in dejanji premagujemo temo.

Lepo ste povabljeni, da plamen Luči miru, ki ga delimo skavti, odnesete v svoj dom in ga podelite z bližnjimi. Bistvo ni sveča, njej plamen, ki gori na in je isti po vsej Sloveniji in vsej Evropi. S prostovoljnim prispevkom pa pomagate pri dobrodelni akciji in pokriti stroške akcije.

Sprejem Luči miru bo v Dravljah prihodnjo nedeljo, 19. 12., pri večerni maši ob 19.00, plamen in sveče pa bodo v cerkvi ostali do Božiča, ko pride med našo pravo luč. Do takrat pa naj nas ta plamenček vabi, da pripravimo pot, za novorojenega odrešenika.

V letošnjem letu se s pomočjo zbranih sredstev akcije Luč miru iz Betlehema podprlo dva projekta na ravni (skavtskega) delovanja v Sloveniji:

  • Skavtska hiša

Gradnja skavtske hiše je projekt, ki smo ga v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov zadali pred tremi leti z namenom, da bi rešili naše prostorsko stisko. Tako bi Združenju državo, da bi še naprej nemoteno delovalo, vsem skavtinjam in skavtom pali prostor v Ljubljani, kjer bi se lahko neovirano srečevali.

Skavti smo neprofitna organizacija, zato nismo kreditno sposobni, gradnja hiše kot take pa tako predstavlja precejšen finančni zalogaj. Odločili smo se, da letos del dobrodelnega namena akcije Luč miru iz Betlehema namenimo otrokom in mladim prihodnjih generacij v Sloveniji, ki nujno potrebujejo prostor, kjer se bo zanje načrtovala vzgoja in skavtske aktivnosti. Luč miru iz Betlehema je tako priložnost, da izrečemo prošnjo za majhen prispevek.

  • sklad Svete Lucije

V letu 2020 smo ustanovili dobrodelni sklad sv. Lucije, ki je v osnovi namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in stiskah naših članov. Ker se nam zdi, da se v teh časih med otroci in mladimi v Sloveniji nasploh kaže še toliko večja potreba po pomoči na področju duševnega zdravja, smo sklenili, da sredstva, namenjena skladu sv. Lucije, letos namenimo pomoč in zdravje otroka (nečlanov), ki se bojujejo z zasvojenostjo s tehnologijo. Del zbranih sredstev bomo zato podelili Centru za pomoč pri prekomerni rabi interneta ODJAVA.

 

Prejšnji prispevek
Adventni venčki animatorjev
Naslednji prispevek
Naši adventni venčki