Župnijsko romanje na Kočevsko

Novice
Povej naprej!

Izpred draveljske cerkve smo se odpravili ob 7:00 uri zjutraj. Po preverjanju prijavljenih in jutranjem pozdravu gospoda župnika, smo že bili na avtocesti in kot se za romarje spodobi, smo se priporočili Božjemu usmiljenju, da bi dan preživeli, kar se da lepo.

Do Sodražice ni bilo daleč in kaj hitro smo prispeli na GORO NAD SODRAŽICO, v vas Petrinci, rojstni kraj Magdalene Gornik. Ogledali smo si cerkev, prisluhnili razlagi, opravili molitev, postali na grobu, se sprehodili do rojstne hiše Magdalene Gornik in kapelice, kjer je imela videnje. Daljši postanek je bil na trgu pred farno cerkvijo v Sodražici, kjer smo imeli najprej malico, potem smo si ogledali cerkev, se sprehodili do trga, kjer je zanimiva stalna razstava o suhi robi in glasbi na tem področju.

Sledil je postal v RIBNICI – Srečanje z gospodom župnikom, mag. Antonom Berčanom, ki je tudi častni občan občine Ribnica. Predstavil nam je župnijo, povedal veliko zanimivega iz zgodovine in dogajanja v različnih obdobjih z različnimi župnijskimi upravitelji. (ps več podrobnosti o zgodovini in gradnji cerkve, ki je posvečena sv. Štefanu, lahko preberete na spletni strani župnije Ribnica).

Prispeli smo v KOČEVSKO REKO – tu smo imeli sv. mašo. Namesto pridige nam je župnik, gospod Jože Milčinovič, na slikovit način povedal veliko zanimivosti o župniji in ljudeh v teh »misijonskih« krajih. Zelo se nas je dotaknila strnjena razlaga, kako je prišlo do gradnje nove cerkve in kdo vse je sodeloval. Razložil je pomen cerkvene opreme, kaj nam govorijo vitraži, križev pot, Jezusov krst v Jordanu in na koncu oltarna miza na kateri je zapisano: Gospod usmili se vseh nas!V župniji deluje že 17 let. Nasledil je dotedanjega župnika patra Franca Šetarja DJ in pravi, da se dobro počuti.

Kar dolgo smo se zadržali in čas je bil za kosilo. Z odlično hrano in pijačo so nas postregli v Penzionu Jezero – Gostinstvu TUŠEK, ob kočevskem jezeru. Bilo je zelo dobro!

Tako okrepčani in obogateni z vsemi, kar smo videli in slišali smo se po kosilu odpravili še v KOČEVSKI ROG – do Grobišča pod Krenom. Tu te stisne, ne moreš ostati ravnodušen, umolkneš, četudi ne bi hotel…. Pater Primož nas je povabil k molitvi za vse žrtve vojnih in povojnih grozot. V krogu smo stali skoraj s sklonjenimi glavami in sledili čudoviti molitvi in prošnji k Bogu, da se kaj takega ne bi nikoli več dogajalo. Ne samo pri nas, nikjer po svetu!

Polni vtisov, hvaležni Bogu in drugemu smo se v Dravljah vrnili točno po 12-tih urah – ob 19h.

Prejšnji prispevek
Skupina za mamice
Naslednji prispevek
Povabilo v pevske vrste