ZDRUŽENJE KATOLIŠKIH ZALOŽNIKOV V MAJU PRIPOROČA

Povej naprej!

Združenje katoliških založnikov in knjigotržcev je za vas v mesecu maju pripravilo izbor novitet in drugih najbolj zanimivih naslovov iz svoje bogate ponudbe.

 

 

 

 

 

 

 

Bil sem gej
Luca di Tolve, Založba Emanuel
Luca di Tolve iz Milana je bil od trinajstega do enaintridesetega leta gej. Leta 2008 se je poročil s Tereso in danes se v okviru Skupnosti Lot (Gruppo Lot) posvečata osebam, ki v sebi nosijo rane, povezane s spolno identiteto.
Knjiga Bil sem gej je Lucova osebna izpoved, v kateri nam zaupa zgodbo svojega otroštva, opiše svoj istospolni način življenja in ključne etape, ki so ga pripeljale do tega, kar je danes: globok občutek praznine, bolezen, srečanje z reparativno terapijo dr. Nicolosija, postopno poglabljanje vere in spreobračanje. Mimogrede nam postreže s številnimi informacijami o gejevski kulturi in izrazi svoje mnenje o aktualnih družbenih vprašanjih.

* * *

Dnevnik v tej dolini – Molitev za veliko ljubezen
Lojze Bratina, Župnijski zavod Dravlje
Knjiga je dnevnik in pesniška zbirka. Izbor dnevniških zapisov in pesmi, ki jih avtor ni razvrstil v natančno kronološko zaporedje, zajema čas med leti 1964, ko je študiral na jezuitskem kolegiju v Zagrebu, in 1987, ko je bil p. dr. Lojze Bratina imenovan za provinciala Družbe Jezusove.
Podnaslov knjige je obenem naslov pesmi, ki je molitev. Njegovo življenje z vso bogato paleto doživljanja narave, ljudi, dogodkov, veselja in bolečine je molitev, je spoznanje, »da je moja poklicanost enkratna skirivnost, /da skrivnost me je spočela, osvojila, /zapečatila za večno./ v trenutku te zavesti spoznam, da sem to, kar imenujem /DUHOVNIK.«

* * *

Jožef in Kiko
Jeanne Perego / Donata Dal Molin Casagrande, Mohorjeva Celovec
Maček pripoveduje življenjsko zgodbo papeža Benedikta XVI.
Uvodna beseda papeževega tajnika Georga Gänsweina
Naslov knjige je Jožef in Kiko. Knjiga je bogato ilustrirana in opisuje življenje edinstvene osebe: svetega očeta. Koliko stvari ljudje vsak dan zapišejo in povedo o papežu. Tukaj pa boste našli življenjepis, ki je drugačen od drugih. Pripoveduje ga namreč maček. Res se ne zgodi vsak dan, da bi maček imel za prijatelja svetega očeta in zapisal njegovo zgodbo. Tigrast maček sem, pravzaprav eden najbolj navadnih mačkov, kar jih hodi naokoli. Moj prijatelj je tako izreden človek, da njegova zgodba ne sme ostati znana le meni. Rad bi povedal, od kod prihaja, s čim se je ukvarjal pri študiju in delu, kaj dela sedaj … Želim si, da bi postal tudi tvoj prijatelj, tako kot je moj. Žal danes moj prijatelj živi daleč od mene. Slišal sem, da ima moj prijatelj sedaj tako pomembno delo, da se bo težko vrnil in me obiskal, kot je to delal v preteklosti. Mijav!

* * *

Kratko Sveto pismo s slikami
Založba Ognjišče
Spet je na voljo ponatis priljubljenega »rdečega« Svetega pisma s slikami. Zanj je vladalo stalno povpraševanje, zato smo se pri založbi odločili za ponovni ponatis.
– Primerno darilo ob prvem obhajilu ali birmi, rojstnih dnevih
– Lepo darilo mladi družini
– Doslej prodanih že 140 000 izvodov, kar priča o izredni priljubljenosti

* * *

Naravno in zanesljivo (priročnik)
Celjska Mohorjeva družba
Življenje z naravnim načrtovanjem družine nas vodi k temeljnim spoznanjem bioloških struktur in fizioloških dogajanj v človeškem telesu, h globljemu razumevanju različnih vplivov in možnih motenj ter k potrebni odprtosti, da damo naravi njej potreben prostor in jo s svojim načinom življenja dolgoročno podpremo. Morda je prav mešanica soudeležbe pri naravnih procesih in možnost razširitve znanja o vaši lastni plodnosti v vas zbudila zanimanje za naravno načrtovanje družine.
V najnovejši izdaji knjige Naravno in zanesljivo je opisana simpto-termalna metoda Sensiplan, najbolj zanesljiva metoda naravnega načrtovanja družine. Z znanjem, ki ga ponuja, lahko ozavestimo svojo plodnost ter prevzamemo odgovornost zanjo. S pomočjo opazovanja in razumevanja telesnih znakov lahko določimo plodne in neplodne dni v ženskem ciklu ter se v svojem ljubezensko-spolnem življenju ravnamo po svojih željah: lahko se izognemo nosečnosti ali pa v najbolj plodnih dneh povabimo otroka medse.

* * *

Novi manjši Marijin oficij po Frančiškovo
Založba Brat Frančišek
Po vzoru latinskega brevirja so že v srednjem veku nastali mali oficiji tako v latinskem kot v drugih jezikih. Po njih so segali tako redovniki in kleriki kot tudi pobožni laiki, saj so bili precej enostavnejši od brevirja. Večinoma so bili posvečeni na čast Mariji. Ker je po 2. vatikanskem koncilu brevir postal dostopnejši zaradi prevodov v domače jezike, so ti molitveniki skoraj zamrli.
Kar vam nudimo tukaj, ni tisti pravi mali oficij, zato smo ga poimenovali manjši Marijin oficij. Narejen je kot dopolnilo majniške pobožnosti, čeprav se ga da moliti tudi v drugih mesecih. Pri molitvi se prepleta ljudska pesem s psalmom, Frančiškovo besedilo s starodavnim vzhodnim Akatistom, litanije s Svetim pismom, vse pa teče v dveh krogih, tedenskem in mesečnem, namesto podobic pa je v knjigi cela vrsta marijanskih slik.

* * *

Veter v megli, komentarji in predavanja, 2000-2012
Ivan J. Štuhec, Založba Družina
V zbranih komentarjih se teolog in publicist dr. Ivan J. Štuhec loteva vprašanj, povezanih s stanjem demokracije na Slovenskem in preigravanjem političnih scenarijev. Kritično presoja vlogo vere in Cerkve v sedanjem svetu ter vizionarsko piše o slovenskem šolskem sistemu. Njegova želja je kritično, pošteno in brez dlake na jeziku odpirati zatohlost slovenskega prostora ter mu pomagati izostriti tiste demokratične poglede, ki edini zagotavljajo mirno sobivanje v različnosti.

* * *

Vse resnično življenje je srečanje
Martin Buber, Novi svet
Martin Buber – preroški lik, modrec, soustvarjatelj duhovnega življenja 20. stoletja kot filozof, vzgojitelj, avtor, prevajalec hebrejskega Svetega pisma, izdajatelj hasidskih pripovedi, kot prenovitelj zahodnega judovstva in pomemben sogovornik v krščansko-judovskem dialogu.
Martin Buber – rojen leta 1878 na Dunaju, umrl leta 1965 v Jeruzalemu – je bil človek, ki je znal dati težo besedam, celo tistim najkrajšim kakor sta jaz in ti, in pri tem predvsem besedici “in”. Dialoška ni bila zgolj njegova filozofija, dialoško je bilo tudi njegovo življenje.
Tudi če ga ne moremo več povprašati, kaj “natančno” je mišljeno s to ali ono mislijo, tudi če nam več ne uspe, da bi “videli” vse tisto, kar nam je hotel pokazati, vendarle čutimo: Tukaj govori človek, ki si upa pričevati. Pričevati za resničnost, ki se upira temu, da bi jo na hitro izrazili z govorico. Martin Buber si je skušal »prislužiti kompetentno besedo «. Kdor začne ne le brati, marveč tudi prisluškovati, začenja slutiti, kaj je “resnično življenje”.

* * *

Vstanite, pojdimo!
Papež Janez Pavel II., Salve d.o.o.
Kakor je bila knjiga Dar in skrivnost, ki je vsebovala spomine na papeževo duhovniško pot, tako je pričujoča knjiga o njegovem papeževanju. To ni le običajna biografija, ampak papeževo življenje v luči vere, upanja in ljubezni. Lahko bi rekli gledanje in podoživljanje lastnega življenja, kot ga vidi Bog, seveda preko molitve in kontemplacije. “S pogledom, uprtim v Kristusa, podprti z upanjem, ki ne razočara, hodimo skupaj po poteh novega tisočletja” (iz uvoda).

* * *

 

Na voljo v vseh knjigarnah z verskim tiskom

Prejšnji prispevek
PRVO SVETO OBHAJILO
Naslednji prispevek
SLOVESNOST ZADNJIH REDOVNIH ZAOBLJUB P. BAČARJA IN P. BRESCIANIJA