Za nami je drugi glasbeni večer

Novice
Povej naprej!

ALARM je glasbena skupina, ki jo sestavljajo štirje mladi glasbeni navdušenci. Začetki skupine segajo v leto 2012, ko so se fantje začeli dobivati v bobnarjevi kleti in preigravati pesmi skupine Green Day. Prvi koncert so izvedli na OŠ Šmartno pod Šmarno goro. Takratni člani zasedbe so bili Vid in Gašper na električnih kitarah, Jure na bas kitari (in tudi kot pevec) in Jan na bobnih. 
Po tem koncertu je delovanje skupine nekoliko zamrlo, fantje so se dobivali le še občasno, pojavila se je potreba po novem vadbenem prostoru, skupino pa je zapustil Vid. Konec leta 2014 so fantje dobili nov zagon, pridružil se jim je kitarist Sebastjan. S pomočjo našega kaplana, p. Primoža, so pridobili tudi vadbeni prostor v zvoniku cerkve sv. Jakoba na koncu stare Ljubljane, ki je opremljen z mikrofoni in zvočniki. Kmalu je sledil prvi nastop v novi postavi – na Miklavževem koncertu na Škofijski klasični gimnaziji. Fantje so nato začeli sestavljati tudi prve avtorske pesmi. Ob tem se je poslovil Gašper, vrnil pa se je Vid. V tej postavi je skupina igrala že na nekaj koncertih, med drugim v ljubljanskem Urban Roof, na reviji skokov v Mostecu, na koncertu na Prešernovem trgu v Ljubljani in tudi na raznih šolskih plesih. Skupina je pred kratkim posnela demo posnetke štirih avtorskih skladb in zabeležila tudi svoj prvi nastop izven Ljubljane: na Mestu mladih v Novi Gorici.  Letos imajo v načrtu še nastop na Špilligi in Vičstoku.  

Odigrali so nam svoje skladbe: Ideal, Navidezni in Feniks. 

 

Tudi zgodba skupine VERTIGO sega v leto 2012, ko so ob bridkem začetku šolskega leta skupaj prišli štirje fantje, ki jih je povezovala ljubezen do poslušanja in igranja rocka in podobnih zvrsti. Ideja za band je prišla, ko sta Miha (lead kitara) in Matej (ritem kitara) začela preigravati na kitarah različne skladbe, vendar jima to ni bilo dovolj in sta želela še kakšnega člana več. Prek skupnega prijatelja sta spoznala Simona (bobni), ki je pripeljal še sošolca Primoža (bas, vokal). Prihajajo iz različnih vetrov (večinoma pa  iz Ljubljane in Gorenjske), zato so imeli sprva nekaj problemov z iskanjem primernega prostora za vaje, z opremo in podobnim. Prostor za vaje jim je omogočila župnija Dravlje. Iz strun in open svojih inštrumentov izvabljajo dušo topeče melodije in tako na noge postavijo vse od najstnikov pa do starejših občanov. Svoje repertoarje so predstavili večkrat na prireditvah na šoli, kasneje pa tudi na ligi rock bandov Špilliga, kjer so prejeli pohvalo žirije za izvirnost. Svoje pesmi so ponesli v nebo poleti 2015, ko so sodelovali tudi pri koncertu na nebotičniku. 

Fantje so se zaradi preobremenjenosti s študijem razšli spomladi in so se samo za draveljski glasbeni večer spet združili. 


ODKLOPLEN GREGA & LooBEzND. Odkloplen Grega je bil sprva Izštekan Grega, še prej in do danes (tudi po poroki) pa ostaja Strajnar. Prve strune je trgal že v draveljskem mladinskem zboru, katoliška (glasbena) javnost pa ga je spoznala na 2. festivalu Ritem Duha, kjer se je predstavil s pesmijo Tvoj dotik, ki jo je napisal med študijem na glasbeni akademiji za evangelizacijo v Altöttingu (Nemčija). Leto kasneje je na istem festivalu v tandemu z Dr. Primožem za pesem Vse je v Tvojih rokah prejel nagrado občinstva, kmalu po tem pa ga je v svoje vrste povabila tudi ekipa ustvarjalcev Stične mladih in tako je štiri leta vodil prvi Stična band, s katerim so posneli tudi zgoščenko Prejeli boste moč.  

Spremljajoča skupina LooBEzND – oz. jedro le-tega deloma izhaja iz Stična banda in ekipe Stične (Damir – bas, Filip – el. kitara, Šimen ali Tomaž – bobni, kadar pa je priložnost, se ekipa še dodatno razširi – npr. z Ano – vokal, ter Jakobom – klaviature). Sicer pa je LooBEzND prvič pod tem imenom nastopil oz. pripravil pevski konec tedna v Kančevcih z brati kapucini kakšnih pet let nazaj in je v tem času z Odkloplenim Gregatom igral ob različnih priložnostih (večer duhovno ritmične glasbe na Rakovniku in v Želimljah, koncert Glas življenja zavoda Ž!ivim, večer za mlade ob obnovitvi misijona v župniji Podutik, praznovanje ob 200 letnici rojstva Don Boska v Želimljah, kar nekaj parov pa so z glasbo pospremili tudi na skupno življenjsko pot in vsi so še vedno skupaj, kar pričuje o dobrem vplivu njihove glasbe na mlade zakonce ;)). Morda je skrivnost v imenu, saj LooBEzND v sebi združuje Loobezn – kot ljubezen in band … 

Odigrali in zapeli so nam:  Kakor sem jaz ljubil vasPot v življenjeTvoj dotik

 

NOV DIH. Nov, kot prenovljen, svež… in dih, vdih. Pravijo, da so skupina mladih, glasbeno ustvarjalnih in v bistvu prav posrečeno izbranih pevk in instrumentalistov, ki se je jeseni leta 2013 odločila, da začne pisati novo zgodbo, da začne novo pot. Sprva je bila ideja skupine projektno delo, sem in tja skozi celotno šolsko leto pripraviti kak »projekt«, sodelovati pri maši ali poroki, vse v okviru časovnih zmožnosti. Vsi člani so dejavni še v drugih zborih, zato jim kaj drugega kot nastop tu in tam pravzaprav ne preostane. Vendar pa so hitro ugotovili, da imajo podporo od Zgoraj. Že pri oblikovanju zasedbe jim je vse do danes pomagal Njegov blagoslov in po dveh letih ustvarjanja skupino Nov Dih sestavlja deset mladih – šest pevk in štirje instrumentalisti, ki se s svojo glasbo in petjem trudijo nekajkrat na leto polepšati nedeljsko bogoslužje, se odzovejo povabilu za petje na poroki ali krstu, izvedejo kakšno gostovanje ter sodelujejo pri večjih praznikih tekom liturgičnega leta. 

Za vodenje vaj, določanje končnega repertoarja in minimalistično dirigiranje skrbi Lucija. Za vse logistične in organizacijske potrebe skrbi Milena, ki se vselej potrudi, da so ključi in prostori za vaje priskrbljeni, da so obvestila na mailih in je power point nared za predstavitev. Ostale pevke Nataša, Mirjam, Katja in Alenka že samo s sodelovanjem in idejami o pesmih in aranžmajih veliko pripomorejo k delovanju skupine. Za instrumentalno spremljavo oziroma glasbeno podlago pa poskrbijo Jakob na klavirju, Matej in Maja na kitari ter violinistka Neža. Pravijo, da se večkrat zgodi, da ravno ti štirje z navihanim humorjem, zabavnimi melodijami in odštekanimi aranžmaji, v katerih tako zelo uživajo – vedno znova uspejo poskrbeti za sproščeno in smeha polno vzdušje. Tako večkrat, četudi nehote, pevke premamijo, da skupaj zaidejo v spontano petje in igranje povsem drugačne glasbe od DRG. A ravno v tem je čar njihovega druženja.  

Na pomoč večkrat priskoči tudi Milan, ki s kvalitetnim ozvočenjem obogati petje in igranje. On poskrbi za češnjico na vrhu torte. S skupnimi močmi in sodelovanjem vseh članov na koncu pesmi zvenijo ubrano. Pomemben del vsake skupine pa je seveda tudi druženje, ki jim ga vedno primanjkuje, a vendar jim uspe včasih najti tudi kakšno prosto popoldne ali večer za skupno kosilo, kavo, čaj ali pivo … Glasba vse spremlja že od malih nog in toliko bolj veseli so, da svoje darove polagajo neposredno pred oltar in sodelujejo pri bogoslužjih v domači draveljski župniji. Duhovno-ritmična glasba je tista, ki nagovarja in daje moč, da se lahko obračajo na Boga in ob peti pesmi oziroma igrani skladbi začutijo radost ter se veselijo skupaj z Njim, ki vedno znova prenavlja skupinski dih. 

Želijo si, da bi še naprej skupaj dihali in ustvarjali glasbo, se učili in sodelovali, saj glasba in veselje do Gospoda skupino ohranja in povezuje. 

Skupina se je predstavila s tremi pesmimi: Neminljivi Bog – Svetnik (Izvirni naslov: Everlasting God / Izvirni avtor: Brenton Brown & Ken Riley / Odobren slovenski prevod: Nina Čižič), Inspired – Joakim Arenius in Vsa Zemlja govori – Judita Kavčnik. 

 

Skupina TVOJ GLASki je pred kratkim obeležila svojo desetletnico obstoja, je dobro uveljavljena skupina na področju duhovno ritmične glasbe. Njihovi začetki segajo v leto 2003, ko so dekleta in fantje združili svoje glasbene moči in se javnosti prvič predstavili na festivalu Ritem duha v Mariboru. Na tem festivalu so kasneje sodelovali še leta 2005 in 2007 – vsakič več kot uspešno. Leta 2012 so bili tudi med 12. izbranimi udeleženci festivala Melodije morja in sonca.Skupina je v vseh letih ustvarjanja zamenjala nekaj članov, danes pa jo sestavljajo Anamarija, Katarina, Nataša, Andrej, Matija, Miha in Milan. Pohvalijo se lahko z zgoščenko z božičnimi skladbami z naslovom Iz nebes, čisto po novem in svežem pa diši zgoščenka z naslovom Življenje, v kateri so strnili svoje misli, občutke in razmišljanja.  

Predstavili so nam pesmi Hočem (A. Jemec/N. Bijeljac Kores/Tvoj glas),  – Oprosti mi (N. Bijeljac Kores/S. Kelhar/Tvoj glas) in Pričeval ljubezen bom (R. van Manen/P. Field, H. Pool, R. van Manen, R. Riekerk/Tvoj glas). 
  
Ko so izzvenele vse pesmi in aplavz smo si lahko spet potrdili, da imamo v Dravljah res zelo veliko glasbene radovednosti in ustvarjalnosti, prav gotovo bi lahko našli še kakšno skupino, ki prepeva in v tem uživa…. 

Za konec smo vse prav lepo povabili na še en zelo zanimiv glasbeni večer, tretji in zadnji v vrsti glasbenih večerov, s katerimi praznujemo 30. letnico posvetitve naše nove cerkve. Ta bo prav tako v petek, in sicer 27. novembra, po večerni maši. Poslušali bomo draveljske soliste klasične glasbe – Matica Cergolja, Tilna Bajca, Tadeja Horvata in Daliborja Miklavčiča.  

Seveda se je srečanje nadaljevalo ob prijaznem klepetu v dvorani, kjer so si ob dobrotah draveljskih gospodinj glasbeniki izmenjali vtise in glasbene nasvete, razmišljali o naslednjih projektih in novih idejah za še kakšen glasbeni večer …. 


Besedilo: Barbara Svetina in Marjeta Raztresen

Foto: Tomaž Celarec in Primož Podobnik

Video: Jože Strajnar

Prejšnji prispevek
Sodelovali smo na svetopisemskem maratonu
Naslednji prispevek
Sveta maša za gluhe in naglušne