ZA NAMI JE DAN ODPRTIH VRAT

Novice
Povej naprej!

V soboto, 2 marca, je v naši župniji potekal dan odprtih vrat za duhovne poklice. Tako so se nam predstavili različni redov, še posebej pa uršulinke in jezuiti, ki so pripravili bolj obsežno predstavitev življenja v redu.

Najprej je p. Marjan uvodoma pozdravil vse prisotne in nam nato je predstavil Urška bend. To je glasbena skupina uršulink, ki so prvič skupaj igrale in prepevale na prvih zaobljubah leta 2009, drugič pa so se zbrale za to priložnost. Bas kitaro je igrala naša katehetinja, s. Anja, klaviature s. Diana, kitaro s. Maja, bobne s. Božena, prepevala pa je s. Nina. Po nekaj zapetih pesmi je besedo dobil g. France Šuštar, vodja škofijske komisije za duhovne poklice. Povedal nam je, kaj je glavni namen današnjega dogodka, in sicer, da mladim vsak red prikaže način svojega dela in življenja v skupnosti in mu ga na ta način tudi približa ter odvrne od čudnih predstav, ki jih imajo o redovnikih. Nato je navzoče pozdravil še naš župnik p. Ivan, ki je zbranim v cerkvi predstavil našo cerkev. P. Marjan in veroučna dramska skupina so preko dramske igre predstavili ustanovitelja jezuitskega reda, sv. Ignacija Lojolskega. Sledilo je pričevanje s. Mete Potočnik in Marka Pavliča. S. Meta je z nami delila svoje izkušnje z božjo poklicanostjo k uršulinkam, bogoslovec Marko pa je prav tako predstavil svojo pot k redovnemu poklicu. Vsi zbrani smo se razdelili v tri skupine, ki so krožile med tremi različnimi prizorišči. Najprej smo bili v dvorana nove cerkve, kjer so si ogledali stojnice, na katerih so se predstavili redovi: šolske sestre de Notre Dame, sestre karmeličanke, klarise, jezuiti, kapucini, sestre skupnosti Loyola, frančiškani, minoriti, šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja, semenišniki ljubljanskega bogoslovja, usmiljenke in salezijanke. V ateljeju so se preko zanimivega kviza predstavile sestre uršulinke. Naučile pa so nas tudi pesem o sv. Angeli Merici, ustanoviteljici uršulink. Po predstavitvi pa so nam razdelile »UršKotek«, to je priljubljena slaščica mlajših sester uršulink. Tretje prizorišče je bilo župnišče, kjer je p. Ivan razkazal porto (sprejemno pisarno v župnišču), govorilnice in kuhinjo z jedilnico. Predstavil je tudi draveljsko jezuitsko skupnost, ki šteje 13 članov, od tega je deset patrov, dva bogoslovca in en redovni brat. Opisal nam je, kako poteka njihovo življenje v skupnosti. Provincial jezuitov, p. Milan Bizant pa nam je razkazal hišno kapelo in knjižnico. Ogledali smo si lahko še sobo p. Franca Kejžarja. Nato smo se vsi skupaj vrnili v cerkev, kjer nas je pričakal g. nadškof dr. Anton Stres. Zmolil smo molitev Angel gospodov, nato pa nas je še nagovoril. Izrazil je veselje, da smo se tu zbrali in se na lastne oči prepričali o življenju v redu, pomembno je namreč, da ne verjamemo vsem stvarem, ki jih slišimo od drugim, ampak se o zanesemo na tisto, kar smo sami videli, slišali in doživeli. 

Na koncu smo bili vsi skupaj povabljeni na trg bl. Janeza Pavla II., kjer nas je pričakala pogostitev, katero so skrbno pripravili draveljski župljani.


 
 

Foto in video: Tomaž CELAREC in Primož PODOBNIK

Prejšnji prispevek
SPOVEDOVANJE V ČASU POSTA
Naslednji prispevek
IZPOVEDOVANJE VERE – 4. del