VTISI IZ MAGISA 2013 NA SLOVAŠKEM

Novice
Povej naprej!

V zadnji tretjini julija je sočasno s svetovnim dnevom mladih v Rio de Janeiru potekalo srečanje mladih Magis 2013 na Slovaškem. Dogodek so pripravili slovaški jezuiti, na njem pa so sodelovali mladi iz Litve, Ukrajine, Madžarske, Češke, Slovaške ter Slovenije. Slovensko odpravo je skupaj sestavljalo 11 udeležencev, od tega trije jezuiti.

V soboto, 20. julija, smo se izpred draveljskega župnišča okoli 8. ure zjutraj z dvema avtomobiloma podali na deset urno pot. Prvi del srečanja, od 20. do 25. julija, je potekal Magis eksperiment, kjer je bilo mogoče izbrati med različnimi vrstami delavnic (eksperimentov). Domen se je odločil za socialnega, ki je potekal v madžarskem Miškolcu, Tadeja in Anja sta osvajali vrhove gorovja Tatre in sodelovali na potovalnem eksperimentu. Alenka B. je izbrala ekološko delavnico v bližini Bratislave, Benjamin in Sergej pa fotografsko v Ružomberoku. Kar 5, p. Damjan, Marko, Lucija, Anja in Alenka, se nas je odločilo za glasbeni eksperiment, kjer smo spoznavali in prepevali taizejske speve. Nastanjeni smo bili v koči na odmaknjenem kraju v Trlenski dolini, sredi narave med gozdovi in travniki, na katere vsake toliko zaidejo medvedi. Kraj me je spominjal na Pokljuške planine in vsa narava me je prevzela že na začetku, ko smo prispeli na cilj.

Sledili so dnevi druženja, petja, veselja in odnosa z Bogom. Dnevi so bili skrbno načrtovani in vodeni s strani duhovnih voditeljev. Vsako jutro smo pred zajtrkom odšli v kapelo in imeli jutranjo molitev, nato je sledil zajtrk in malo odmora. Sledil je odlomek iz svetega pisma, o katerem si premišljeval sam in v tišini. Svoje misli in spoznanja smo nato podelili v manjših skupinah. Pred kosilom smo vsak dan imeli sveto mašo, ki jo je daroval naš p. Damjan v angleščini. Popoldne smo se učili nove taizejske speve ter pesmi in počasi je sledila večerja, večerna molitev ter počitek.

Skozi teden me je obdajala posebna energija, čutila sem močno povezanost v skupini in z Bogom. Pravzaprav sem se sama sebi čudila od kje takšna umirjenost v srcu. Molitev v obliki taizejskih spevov se me je dotaknila prav posebej, saj sem občudovala akademske glasbenike, ki so kreirali delavnico. Glasba je bila na zelo visokem nivoju, kombinacija violončela, piana, flavte ter oboe in petja mi še danes odzvanja v ušesih. Posebej mi bodo v spominu ostali pogovori, preživet čas s čudovitimi ljudmi in situacije polne dobrote in ljubezni. Namenjen nasmeh, objem, prejet cvet, pomoč pri opravilih, petje – malenkosti, ki so mi polepšali teden in me zbližale z Njim. Že kmalu ob prihodu je naš koordinator Marko dal pobudo za športne aktivnosti, ki so bile dobro sprejete. Tako smo vsako jutro imeli sproščeno razgibavanje, čez dan pa smo igrali odbojko, namizni tenis ali badminton. Druženja in smeha ni manjkalo. V sredo smo odšli na popoldanski štiriurni izlet in obiskali nekaj turističnih točk ter si ogledali vas Vlkolinec, ki je zaščitena s strani Unesca.

V četrtek popoldne so se nam pri večernem bogoslužju pridružile ostale skupine z Magis eksperimenta in tako smo Slovenci med seboj podelili nekaj izkušenj in vtisov preteklega tedna. V petek je sledil premik v Ružomberok, kjer smo preživeli zadnje tri dni in sklenili nepozabno srečanje mladih. V Ružomberoku je bilo zbranih okoli tri tisoč mladih z osrednje in vzhodne Evrope, največ je bilo Slovakov. Program je bil dodelan, vse skupaj pa se je odvijalo v košarkarski dvorani. Prehod iz celotedenske ‘tišine’ v tako veliko množico je bil kar nekoliko naporen, a tudi to je bilo posebno doživetje. Organizatorji so se zelo potrudili in nekajkrat smo si na velikem platnu ogledali utrinke z Ria de Janeira, kjer je vzporedno potekal svetovni dan mladih v Braziliji. Namen festivala R13, kakor se je uradno imenoval tridnevni program v Ružomberoku, je bil približati dogajanje v južni Ameriki in doživeti vsaj kanček dogajanja na južni polobli. V petek so nas tako v dvorani pričakali glasni ritmi brazilske sambe, vsi mogoči plesi in živahna, živa glasba. Všeč mi je bila sproščenost ljudi in veselje. V soboto so bile blizu prizorišča postavljene stojnice, na katerih so bile predstavljene različne teme, povezane z različnimi redovi in različnimi aktivnostmi.  

Naše misli so se počasi obračale proti domu. Mene je misel na nedeljsko slovo kar malo plašila, saj sem preživela res lep teden in spoznala dobre ljudi. Dogodke in celotno dogajanje sem doživljala zelo intenzivno. Srečanje smo sklenili z nedeljsko mašo v kapeli, kjer smo se zbrali vsi Slovenci in udeleženci taizejske skupine. Poleg p. Damjana, sta somaševala slovaški provincial jezuitov p. Peter Bujko in p. Vlasto Dufka – voditelj naše taizejske skupine.

Doživeta izkušnja mi je veliko dala in zanjo sem izjemno hvaležna. Naučila sem se v ljudeh iskati dobro in jih sprejemati z odprtim srcem. Prav tako sem poglobila vero in bila priča čudovitim situacijam polnih ljubezni in božje milosti. Utrujeni, a z bogato izkušnjo, smo se v nedeljo okoli devetih zvečer vrnili v Ljubljano. Ob varnem prihodu je bilo čutiti veselje in radost.

                                                                                                                                                                           Alenka HOZJAN
Udeleženci fotografske delavnice so ob koncu Magisa pripravili razstavo svojih fotografij. Sergej se je predstavil z naslednjimi posnetki:Benjamin pa je naredil spodnje fotografije:

 

  V spodnjem videoposnetku pa lahko poslušate še himno svetovnega dneva mladih v Riu 2013


Prejšnji prispevek
ANIMATORJI PRODUKTIVNI NA PRIPRAVAH
Naslednji prispevek
KATEHUMENAT 2013/14