Velikonočno voščilo

Povej naprej!

Kako lepo je vstopiti v nov dan ob toplem sončnem vremenu in čudovitem žvrgolenju ptic! Kako lepo se je sprehajati ob morju ali se vzpenjati po vrhovih naših gora, ko je okoli tebe ena sama prostranost barv in vonjav! Kako lepo je, ko te prevevajo občutki notranje svobode! Kako lepo je ljubiti in biti ljubljen!

In velika noč je vstop v nov dan, je poslušanje narave, okušanje ljubezni, objem svobode, je zavedanje, da ima življenje smisel in da je tudi smrt mogoče premagati!

Dietrich Bonhoeffer, nemški teolog, protestantski pastor in borec proti nacizmu, je v svoji knjigi Odgovornost in Svoboda zapisal, da »čudež Kristusovega vstajenja vrže s tečajev malikovanje smrti, ki vlada med nami. Kjer ima smrt zadnjo besedo, tam se strah pred njo povezuje s trmo.«

Velika noč pa razbija strahove in človeka odpira za življenje. Smrt je premagana, nima več moči. Kdor to spozna, pravi Bonhoeffer, ta sprejema kar mu življenje daje, dobro in slabo, veselje in bolečino. Človek začne živeti v tem kar je in s tem kar ima. Vstopi v življenje tega trenutka, čudovitega trenutka, ki se ne bo nikoli ponovil in ravno zaradi tega je tako dragocen.

Povabljeni smo, da ga napolnimo z vstajenjsko ljubeznijo, ki premaguje strahove in vriska od občutka svobode in neomejenosti, od hrepenenja po oceanih in gorskih vrhovih. Vabi nas, da poletimo v življenje, brez zavor in izgovorov, brez vračanja v preteklost in preskakovanja sedanjosti. Velika noč nas poziva, da živimo iz vstajenja. Želi nas napolniti z življenjem in veseljem. Naj bo to prisotno tudi v vaših domovih in odnosih.

 

Draveljska župnijska ekipa in jezuitska skupnost vam želimo vesele in blagoslovljene velikonočne praznike,

p. Miran Žvanut, župnik

 

 

Prejšnji prispevek
Obredi velikega petka
Naslednji prispevek
Velika sobota