Veliki teden v naši župniji

Izpostavljeno, Novice
Povej naprej!

V velikonočnem tridnevju smo pričakali vstajenje našega Zveličarja

Velika noč simbolizira največji krščanski praznik, kjer Kristjani praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih. S cvetno nedeljo smo vstopili v Veliki teden, to je zadnja nedelja preden nastopi Velika noč.

Veliki četrtek

Na Veliki četrtek se spominjamo Jezusove Zadnje večerje s svojimi apostoli, kjer je Jezus svojim učencem umil noge in nam podelil dar največje ljubezni – samega sebe v razlomljenem kruhu in prelitem vinu Evharistije. Prav tako na ta dan utihnejo cerkveni zvonovi, kot spomin na Jezusovo trpljenje in smrt, in začnejo ponovno zvoniti šele v nedeljo zjutraj, s čemer oznanijo Jezusovo vstajenje.

Večerna sveta maša

Veliki Petek

Na Veliki petek se kristjani prek križevega pota spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu, zato na ta dan velja najstrožji post. Pri bogoslužju velikega petka je občestvo skupaj z duhovnikom počastilo križ in prisluhnilo pasijonu po Marku.

Obredi velikega petka za družine

Obredi velikega petka za odrasle s petjem pasijona

 

Velika sobota

Velika sobota je dan upanja, ko stvarstvo obmolkne v pričakovanju zarje novega dne, ko se bo uresničila napoved praznega groba.

Blagoslov ognja na Rokovem trgu

 

Blagoslov jedil

Velikonočna vigilija

Velika noč

Velikonočna procesija pomeni zmago življenja nad smrtjo. Otroci so bili povabljeni, da v procesiji nosijo banderca z velikonočnim jagnjetom. Po procesiji pa je bila slovesna sv. maša.

 

Foto: Marko Medvešek, France Rajh

Video prenosi: Timotej in Andrej Hefferle, Marko Medvešek

Prejšnji prispevek
Emavs
Naslednji prispevek
Intervju z župljanoma: šla narazen po zaroki in razjezila matičarko na lastni poroki