Veliki teden 2023 v sliki

Novice
Povej naprej!

Bogoslužno dogajanje velikega tedna z bogato simboliko in izborom svetopisemskih besedil uvaja vernike v veliko noč, ki je največja v najpomembnejšem krščanskem prazniku. Vrhunec cerkvenega leta predstavlja  veliki teden , ki smo ga začeli na cvetno ali oljčno nedeljo, višek pa je  velikonočno tridnevje : veliki četrtek, veliki petek, velika sobota in velika noč.

Kako smo se zbirali pri obredih v teh dneh:

Veliki četrtek

Glavno vsebino praznika izraža večerna maša, ki je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo. Ob ustreznem evangeljskem odlomku se kristjani spominjamo, da je Jezus v četrtek, preden je bil izdan, večerjal s svojimi učenci. Pri tej večerji je ustanovil zakrament evharistije in duhovniškega posvečenja, ter učence pozval, naj se ljubijo med seboj. V sveto mašo je vključen tudi obred umivanja nog. Jezus je to veliko dejanje “umivanja nog” zmogel, ker je vedel, »da je prišel od Boga in odhaja k Bogu«.

Sveta maša za družine:

 

Večerna sveta maša in molitev pred Božjo ječo:

 

Zvočni posnetek svete maše na veliki četrtek.

 

Veliki petek

V petek pred praznikom pashe (judovske velike noči) je dal Poncij Pilat Jezusa mučiti in križati, zato je veliki petek posvečen spominu Jezusovega trpljenja in smrti. Tega se kristjani spominjajo zlasti ob molitvi križevega pota, ki opisuje dogodke od Pilatove obsodbe do Jezusove smrti. Veliki petek je edini dan v letu, ko večina krščanskih Cerkva ne obhaja svete maše – na ta dan je samo besedno bogoslužje brez evharistične daritve. Velik del besednega bogoslužja zavzemajo slovenske prošnje in čaščenje križa.

Popoldanski Križev pot:

 

Obredi prirejeno družinam z otroki:

 

Bogoslužje za odrasle in molitev pred Božjim grobom:

 

 Zvočni posnetek obredov na veliki petek:


Velika sobota

Za večino  kristjanov  je to dan čaščenja Božjega groba. V petek je  Jezus  umrl na križu, v soboto je mrtev ležal v grobu, v nedeljo (na  veliko noč ) pa je vstal od mrtvih. Zato se velika sobota zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo – obredom veselega pričakovanja vstajenja. Pomembna dela večernega bogoslužja sta slavje luči (luč simbolizira vstalega  Kristusa ) in vesela aleluja (hvalnica vstalemu  Kristusu ). Na veliko soboto poteka več blagoslovov: blagoslov ognja, blagoslov vode in blagoslov velikonočnih jedi.

Blagoslov ognja:

 

Blagoslov jedil:

 

 

Otroci so z animatorji iskali čokoladne pirhe:

 

 

Velikonočna vigilija z našimi katehumeni:

 

 

Zvočni posnetek velikonočne vigilije.

Vsa večerna bogoslužja in obrede smo neposredno prenašali na župnijskemyoutube kanalu.


Foto: Marko Medvešek, Tomaž Celarec

Video prenosi: Marko Medvešek

Prejšnji prispevek
Cvetna nedelja 2023
Naslednji prispevek
Gospodovo vstajenje