Spodbude za Sveto leto usmiljenja – 4.del

Povej naprej!

Kaj je potrebno storiti, da prejmemo svetoletni odpustek

Prejšnjo nedeljo smo v prvem berilu poslušali zgodbo o Sircu Naamanu, ki ga je prerok Elizej ozdravil gobavosti. Ko se je Naaman obrnil nanj, mu je Elizej naročil, naj se sedemkrat umije v reki Jordan, kar se je Naamanu zdelo premalo resno: »Mar nista damaščanski reki Abána in Parpár boljši kot vse izraelske vode? Ali se ne bi mogel v njiju umiti in se tako očistiti?« (2 Kr 5,12). Ko se v jezi že odpravi proti domu, ga služabniki komaj pregovorijo, da je dobro izpolniti prerokovo naročilo, tudi če se zdi preveč enostavno. Naamanova zgodba nam pomaga razumeti, da Božja milost ni nekaj, kar bi človek lahko zaslužil s težkim delom in naporom, temveč nekaj, čemur se človek odpre s poslušnostjo in ponižnostjo. Ko namreč pogledamo na pogoje za prejem odpustka, se lahko zelo hitro znajdemo v Naamanovi koži: »Kaj? Samo to je potrebno?«

 

Za prejem svetoletnega odpustka mora kristjan najprej opraviti ENO od sledečih dejanj:

1. Obiskati svetoletno cerkev in biti tam pobožno pri sveti maši ali drugi liturgični pobožnosti (hvalnice, večernice).

2. Obiskati svetoletno cerkev in tam nekaj časa posvetiti čaščenju Najsvetejšega ali pobožnemu premišljevanju, zmoliti očenaš, izpoved vere (v katerikoli priznani obliki) in molitev na čast Devici Mariji.

3. Posvetiti nekaj časa obisku ljudi, ki so v potrebi ali stiski (bolniki, zaporniki, osamljeni, starejši ljudje, prizadeti ipd.), v smislu, da romamo h Kristusu, navzočem v njih.

4. Opraviti dejanje spokornosti, da se npr. vsaj en dan odpove kajenju, uživanju alkohola, mesu … Tako zbrani denar pa nameniti revežem.

5. Podpreti z znatnim prispevkom dela verske ali socialne narave: pomoč revnim otrokom, mladini, zapuščenim starejšim ljudem, tujcem, beguncem, misijonarjem.

6. Posvetiti del prostega časa dejavnostim, ki so koristne za župnijsko občestvo ali za skupnost.

Ko smo opravili eno od zgoraj naštetih dejanj, pa smo za izpolnitev pogojev za pridobitev jubilejnega odpustka dolžni ta dan, lahko pa tudi do 20 dni prej ali do 20 dni kasneje:

  • opraviti zakramentalno spoved,

  • prejeti sveto obhajilo ter

  • moliti po papeževem namenu (katero koli molitev).

Prvi pogoj, da smo lahko deležni Božjih darov, je namreč, da smo v stanju milosti. Za jubilejni in tudi druge popolne odpustke pa se vrh tega zahteva tudi nenavezanost na greh, tudi mali.

Prejšnji prispevek
Obiskali nas bodo prostovoljci iz Vincencijeve zveze dobrote
Naslednji prispevek
Predstavitev programa Magis ob svetovnem dnevu mladih 2016