Šmarnice 2023

Povej naprej!

Pri jutranjih svetih mašah bomo letos prebirali šmarnice za odrasle z naslovom »Glas z Gore. Življenje Božje služabnice Magdalene Gornik” avtorja Aleša Pečavarja. Prirejene so po knjigi Martine Kraljič in nam, kot pove že sam naslov, predstavljajo svetniško kandidatko, ki se je pred dvesto leti rodila na Gori nad Sodražico. Že kot majhna deklica, znana kot Gornikova Lenčka, je bila nekaj posebnega. Na kako izjemno, mistično in plemenito pot bo stopila, pa vseeno ni slutil nihče. Plemenita nevesta Jezusovega Srca in ljubljenka Božje Matere Marije je vse svoje življenje preživela ob vznožju križa nedoumljivega trpljenja in čutila ceno telesnih ran, ki so krvavele iz ljubezni do vsakogar izmed nas. Besedilo nas vabi, da bi v njenem življenju prepoznali milost njenega darovanja in svetniško luč na poti k nebeškemu Očetu. 

Pri večernih svetih mašah pa bomo poslušali šmarnice Dragice Šteh z naslovom “Več kot spletni prijatelj – Blaženi Alojzij Grozde – vzornik za naš čas”. Šmarnice so nastale ob stoti obletnici rojstva bl. Alojzija Grozdeta, ki je bil goreč kristjan in vdan Marijin častilec. V svojih pesmih je opeval lepoto in dobroto nebeške Matere, h kateri se je tako rad zatekal v svojih stiskah in težavah. Njegovo otroštvo je bilo zaznamovano z revščino, žalostjo in osamljenostjo. Njegova iskrena in trdna vera ga je celo stala življenja. V šmarnicah bomo Grozdetovo pot spoznavali skupaj z najstnikom Filipom in njegovimi mladostnimi preizkušnjami, iskanjem mesta v svetu in družbi. Opozoriti je potrebno, da bo šmarnično branje prekinjeno v času devetdnevnice pred birmo in v času tridnevnice pred prvi obhajilom – obe bosta namreč ravno tako potekali pri večernih mašah ob 19.00.

Letošnja novost so t.i. šmarnični dnevi. izkušnja iz preteklih let kaže, da je za otroke in mlade mesec maj vedno bolj naporen in da je vsakodnevna prisotnost pri šmarnicah velik logistični napor tako za starše kot za otroke. Za otroke in mlade bo torej ob ponedeljkih in četrtkih v maju pripravljen poseben šmarnični program, ki bo potekal v paviljonu na vrtu in se bo začenjal ob 19.00. 

Prejšnji prispevek
Za nami je 1. Sajov turnir v odbojki
Naslednji prispevek
Praznovali smo sv. Florjana z draveljskimi gasilci