Mesec maj in šmarnice 2022

Povej naprej!

Pri svetih mašah v mesecu maju, poleg praznovanja velikonočnega časa ter priprave na sv. birmo in prvo sveto obhajilo, obhajamo tudi pobožnost v čast Mariji. Ob Marijinih pesmih in litanijah bomo prisluhnili tudi novemu šmarničnemu branju.

Pri jutranjih mašah bomo brali šmarnice za odrasle z naslovom “Marija ima mnogo oblek” avtorja p. Branka Petauerja, ki nas bodo vabile na romanje v različna romarska svetišča, kjer se srečujemo z raznolikimi upodobitvami Božje Matere.

Pri večernih mašah ob 19.00 bomo ob Marijinih pesmih in litanijah letos prisluhnili šmarničnemu branju iz knjige »Zgodbe o svetnikih« avtorice Carey Wallace.

Knjiga drugače prinaša zgodbe 70 svetnikov, mi pa jih bomo iz nje izbrali 31, se pravi, po enega za vsak dan v mesecu. 

Namen šmarnic je, da še bolje spoznamo določene svetnike, ki so nam lahko kot priprošnjiki in zavetniki trdna opora v naših življenjih. V ta namen bomo simbolično gradili vsak svojo “vojsko” svetnikov. V okrogli kapeli bomo namreč vsak dan dodali podobo svetnika, o katerem bomo tisti dan slišali pri šmarnicah, poleg tega pa bo tam vsak dan na voljo tudi nova podoba tega svetnika, pripravljena kot pobarvanka. Na ta način bo lahko tudi vsak otrok (ali vsaka družina) zase doma sestavljal svojo “vojsko”.

Šmarnično branje za otroke bomo poslušali med tednom pri mašah ob 19.00, ob nedeljah pa pri družinskih mašah ob 10.00.

Zgodbe svetnikov so izbrane tako, da bomo v času tridnevnice pred prvim svetim obhajilom spoznali tri svetnike, ki so še posebej povezani z Jezusom v evharistiji, v času osemdnevne priprave na birmo bomo spoznavali nekatere svetnike, ki so si jih birmanci izbrali za svoje birmanske zavetnike, ob nedeljah pa bomo prisluhnili zgodbam o petih jezuitskih svetnikih.

Še posebej lepo k večernim svetim mašam vabimo otroke in starše. Kateheti in animatorji se bodo potrudili, da bodo šmarnice letos še posebej zanimive, po vsaki maši pa za otroke pripravljajo tudi presenečenje.

Na potek šmarnic bosta vplivala tudi dva pomembna dogodka v župniji: prvo sveto obhajilo in sveta birma.

Pred prvim svetim obhajilom, ki bo letos v soboto, 14. maja, bo pri večernih svetih mašah potekala tridnevnica, ki se začne v sredo, 11. maja.

En teden po obhajilu, v nedeljo, 22. maja, pa bo popoldan romanje družin prvoobhajancev na Rožnik.

V petek, 20. maja, pa bomo začeli z duhovno pripravo na birmo. Nanjo ste lepo povabljeni tudi botri, starši, domači in drugi župljani. Posebej bomo molili za naše birmance in njihove družine. Priprava bo potekala vsak dan pri sveti maši ob 19. uri, razen nedelje, ko so birmanci lepo povabljeni k sveti maši ob 10. uri. Po večernih mašah animatorji vabijo birmance k odbojki na župnijskem igrišču.

V nedeljo po birmi, 29. maja, ob 11. uri zahvalna maša na Šmarni gori – vabljeni birmanci in tudi vsi ostali!

Lep in doživet mesec maj vam želimo draveljski katehisti!

Prejšnji prispevek
Za nami je 1. Sajov turnir v odbojki
Naslednji prispevek
Praznovali smo sv. Florjana z draveljskimi gasilci