S prostovoljci Programa POTA smo bili v Zambiji

Novice
Povej naprej!

Okrašen prostor, afriška glasba, oblačila, boben in pesem so napolnili prostor, kjer smo se zbrali udeleženci, da prisluhnemo kaj so doživeli mladi prostovoljci, med katerimi je bil tudi naš župljan Miha. 

Katja in Miha sta nam ob video predstavitvi povedala marsikaj zanimivega o poletni izkušnji pri p. Stanku Rozmanu v Zambiji.  Njihovo delo je v nekaj stavkih opisala Katja:

Na začetku julija se je 5 prostovoljcev, Katja, Miha, Tjaša, Maja in Lucija, zbralo skupaj z enakim namenom, da bi v okviru prostovoljstva POTA pomagali tistim, ki so pomoči potrebni. Skupaj smo se odpravili v daljno Zambijo k patru Stanku v mesto Mumbwa. Tam smo bivali 5 tednov, kjer smo z zbranimi darovi in z lastnim delom pomagali ljudem. Že prvi teden smo poprijeli za delo in se lotili obnove fasade doma za obolele z virusom HIV Home base cara. Ker smo z delom tako hitro napredovali  smo pobarvali še hišico za orodje omenjenega centra.  S prostovoljci, ki skrbijo za obolele z AIDS-em smo tudi mi obiskali nekaj obolelih na njihovem domu. Dnevi v Afriki so hitro minevali prav tako pa tudi delo, ki smo ga tam opravljali. Ko smo se zadnjega dne poslavljali, smo se šele zavedali, da je našega »potovanja« resnično konec. Ko se ozremo nazaj se zavedamo, da smo doživeli in naredili ogromno stvari, poleg pomoči ljudem obolelim za AIDS-om smo pomagali ljudem v dveh bolnišnicah, s patrom Stankom  obiskali 5 manjših cerkvenih podružinc. Prav tako smo tudi uredili župnijsko sobo, organizirali športne igre za preko 400 otrok, imeli sobotna in nedeljska srečanja z otroci po maši, vgradili okna v dve cerkvi, pomagali narediti notranji omet in še mnogo več. Afrika, za vedno boš v naših srcih!

Zikomo kvambiri !

Po predstavitvi videa, smo v prijetnem klepetu nadaljevali večer ob pravem afriškem čaju. Veselimo se že novih pričevanj mladih, ki se udeležujejo programov mednarodnega skupinskega prostovoljstva Programa POTA.

Besedilo: Katja Hren

Video: Miha Remškar

Foto: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
8. Tekaški križev pot od Dravelj do Brezij
Naslednji prispevek
Praznovanje 90 let br. Jožeta Rovtarja DJ