Romanje k svetemu Roku nekoč

Novice
Povej naprej!

I.

Poročevalec neznan

IZ ŠENTVIDA NAD LJUBLJANO

Božja pot v Dravlje

Vedno bolj se oživlja božja pot sv. Roka v Dravljah. Leto za letom prihaja več romarjev od blizu in daleč pomoči iskat si v raznih telesnih in dušnih boleznih in potrebah, ter priporočat se v priprošnjo sv. Roku, katerega že iz davnih časov časte kot pomočnika zoper kužne bolezni.

Oko in serce se nam je radovalo, ko smo gledali na Veliki Šmarin popoldne nepretrgane verste vernega ljubljanskega prebivalstva pomikati se po prijazni poti skozi Šiško v Dravlje. Ta dan namreč, popoldne ob 5ih, začne se božjepotna slovesnost s pridigo in litanijami. Ker je bil sv. Roka dan letos ravno praznik, je bilo tudi ta dan nenavadno veliko romarjev. Dan po sv. Roku pa so obiskali božjo pot zoper Ljubljančanje v dolgi procesiji, kateri voditelj bili so preč. g. kan. Janez Flis z nekaterimi drugimi duhovni vseh ljubljanskih fara.

V prelepem govoru so preč. Gosp. Kanonik spodbujali poslušalce k posnemi izglednega življenja sv. Roka. Potem so imeli veliko sv. Mašo z azistenco in verstile so se še druge ss. Maše, vsih bilo je enajst. Ker k povzdigi božje poti veliko pripomore, ako je ljudem prilika, da prejmejo zakramente sv. pokore in sv. Rešnj. Telesa, se je že lansko leto začelo spovedovati, še bolj pa letos, ko se je napravila nova spovednica, in je teh par dni božjepotne slovesnosti pristopilo k sv. Obhajilu blizu 300 romarjev.

Drugo leto se bode napravila še drug spovednica, tako bode pobožnim romarjem tudi v tem oziru preskerbljeno in upati je, še večje udeležbe. Želeti je, da se povzdigne tudi ta božja pot do one lepote, s kakoršno so jo že pred 200 leti obhajali Ljubljančanje, kajti sv. Rok, kakor so lepo opomnili preč. G. pridigar, nam je pomočnik in priprošnjik pri Bogu ne le v kužnih boleznih telesnih, ampaka tud v dušnih, katerih se tudi danes ne manjka.

Zgodnja Danica XLIV, 1891, 375.

 

II.

Poročevalec neznan

IZ ŠENT VIDA NAD LJUBLJANO

Draveljska božja pot

Lepo število vernih romarjev od blizu in daleč prišlo je tudi letos vkljub nekoliko neugodnemu vremenu počastit sv. Roka v Dravlje, ter se mu priporočit zoper raznotere kužne bolezni, katerih naj jih mili Bog po mogočni njegovi priprošnji blagovolil obvarovati.

Cerkvene slovesnosti začnejo se o ti priliki že dan pred sv. Rokom, to je na Veliki Šmaren popoludne s pridigo in litanijami, a zaključi to sv. Opravilo ljubljanskih fara procesija, ki pride v Dravlje zgodaj zjutraj v ponedeljek  po nedelji, ki je po sv. Roku. Po sedanji vpeljavi spremlja to procesijo pet čč. Ljubljanskih duhovnikov, kot zastopnikov peterih fara, katerih eden (vsako leto iz druge župnije) je voditelj in ima cerkveni govor na Božji poti, a vsi opravijo – presv. Daritev tu, v namen za odvernenje kužnih boleznij. Ves ta čas, od dne pred Vel. Šmarnom do tega pondeljka je shranjeno sv. Rešnje Telo v ti cerkvi, ker pride v tem času večkrat kak romar, ali tudi kak g. duhovik opravit sem sv. Mašo.

Cerkev je letos lično popravljena, po nekoliko tudi s slikami okrašena; še orglje in tlak – pa bode imela praznično lice. Seveda bode stalo to dvoje zopet nekaj stotakov, a v zaupanji na blagih romarjev darežljivost serca, katerim naj mili Bog na priprošnjo sv. Roka stoterno poplača, pokrili se bodo tudi ti stroški.

Zgodnja Danica XLIX, Ljubljana 1896, 231.

 

Prejšnji prispevek
Praznovanje sv. Ignacija Lojolskega
Naslednji prispevek
Kužno ali Debelo ali Rokovo znamenje