Priprave na porod

Novice
Povej naprej!

Ps 23,4

Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence, se ne bojim hudega, ker si ti z menoj, tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita.

 

Porod je enkrat dogodek, neponovljivo in neprecenljivo doživetje. Duhovno potovanje. Bog si ga je čudovito in popolno zamislil. V telo žene je že ob zibki življenja položena moč, s katero lahko porodi otroka, ki ji ga je Bog zaupal v vzgojo in varstvo. Bog je naš Oče in Oče naših otrok. Za nas ima pripravljeno čudovito mesto ob sebi, če mu le zaupamo. V Petrovem pismu lahko preberemo:

“Slavljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa! V svojem velikem usmiljenju nas je po vstajenju Jezusa Kristusa od mrtvih prerodil za živo upanje, za nepropadljivo, neomadeževano in nevenečo dediščino, ki je v nebesih shranjena za vas, katere Božja moč po veri varuje, da boste dosegli odrešitev, ki čaka, da se razodene v poslednjem času. Bodite tega veseli, čeprav morate zdaj nekaj časa trpeti v raznih preizkušnjah, da bo preizkušenost vaše vere veljala več kakor zlato, ki je minljivo, pa se v ognju preizkuša, vam v hvalo, slavo in čast, ko se bo razodel Jezus Kristus. Njega ljubite, čeprav ga niste videli. Verujete vanj, čeprav ga zdaj ne vidite, veselite se v neizrekljivem in poveličanem veselju, ko dosegate namen svoje vere, namreč odrešitev duš.” (1Pt 1,3-9)

Porod ženske je danes velikokrat razvrednoten zaradi močno medikaliziranega pristopa k porodu. Tako je skrb za duhovni spekter poroda prepuščen mami in očetu samemu. V zvezi z njim je tudi ogromno napačnih predstav in strahu, ki so pogostokrat plod tega, kako nam porod prikazujejo mediji in v njem ni nič svetega. V resnici pa gre za trenutek, ko je ženska najbližje Bogu; ko se poraja novo življenje, je ženska kot kanal med življenjem na zemlji in nebesi, od koder duša prihaja na svet.

Tudi vloga očeta pri porodu je dragocena in neprecenljiva – toliko je tega, kar lahko doprinese! Tudi oče se lahko med porodom počuti opolnomočenega ali pa mu je odvzeta moč varuha in zaščitnika svoje družine, v kolikor v ta sveti prostor vstopa popolnoma nepripravljen.

Paru, ki pričakuje, je zaupano res nekaj najbolj dragocenega. Krojila bosta novo življenje. Vstopita v to obdobje pripravljena!

Skupaj sva mami Ana in Veronika pripravili delavnice, na katerih bosta dobila moč in zaupanje tako v porodni proces kot tudi v Božjo voljo. Vse bova podkrepili s preverjenimi informacijami, s katerimi se bosta lahko optimalno odločala, ko se gre za dobro vajinega otroka. Med drugim bova odgovorili na vprašanja kot so:

– kako porod poteka

– kaj se med porodom dogaja s teboj in tvojim dojenčkom

– kako te lahko očka pri porodu najbolje podpre

– kako se porod občuti

– koliko časa porod traja

– kako meriš popadke

– kaj gre lahko narobe in kako to preprečiš

– kako naravno lajšati porodno bolečino

– prve ure po porodu in kaj in zakaj je ta čas zlata vreden za vse nadaljnje življenje

– kako se uspešno pripraviti na dojenje in vse kar paše zraven dojenja

 

To, kar sva pripravili, vsebuje veliko vsega, kar te zanima, pa sploh še ne veš, da te. Polna mera izkušenj. Vse v prijetnem vzdušju in varnem okolju. Pridita skupaj ali pridi sama – oboje je OK. 

Zakaj?

➡️ zato, ker imaš moč, da vplivaš na potek poroda, če se oborožiš z dobrimi informacijami   

➡️ zato, ker je neizpodbitno večja verjetnost, da – če veš, kaj želiš (in to bomo raziskovali) – se ti bo to tudi uresničilo

➡️ zato, ker bomo dale na kup ideje in strategije, kako si lahko pričaraš lepo izkušnjo  

➡️ zato, da se boš rojstva svojega otroka spominjala z veseljem in radostjo

➡️ zato, ker je to čas zate, za vaju ️

➡️ zato, ker bo luštno

➡️ in še bi lahko naštevala, samo, kdo bo potem bral

 

Kdo sta Ana Angela in Veronika?

Ana Angela Kumer je žena, mama dvema navihanima otrokoma in doula. Od svojega poroda se nenehno izobražuje na področju porodov in aktualnega dogajanja. Prepričana, da porod ni trpljenje ampak čudovita izkušnja vredna, da se jo doživi v vsej svoji veličastnosti

Veronika Golob je žena, mama trem otrokom in svetovalka za dojenje. Torej ima tri porodne izkušnje in z veseljem z vami deli svojo strast in navdušenje nad porodi kot svetimi dogodki. Verjame, da so predanost, dobra informiranost in Ljubezen ključni za izpolnjujočo porodno izkušnjo. Za katero pa pravi, da bistveno vpliva na dojenje in pravzaprav celotno materinstvo.

Komu so namenjene delavnice?

Vsem parom v pričakovanju prvega, drugega, tretjega…. otroka. Vsem parom, ki si želijo informirano pripraviti na porod.

Kdaj?

Sobota 25.6.2022

– 10h-13h 

vmes čas za kosilo

– 15h-18h

 

Nedelja 26.6.2022

– 10h-13h (začnemo s Sveto mašo)

vmes čas za kosilo

– 15h-18h

Kje?

Prostori župnije Dravlje. 

V soboto ob 10h se dobimo pred vhodom v župnišče.

Prispevek?

Dobrodošel je prostovoljni prispevek, ni pa obvezen.

Prijava:

ali na telefon

Ana Angela 031 342 248

Prejšnji prispevek
Draveljski oratorij 2023 – STOPI NA POT
Naslednji prispevek
Dela na cerkveni strehi se nadaljujejo