Praznovanje godu svetega Ignacija Lojolskega

Novice
Povej naprej!

Ko oko zazna in srce vztrepeta, ko se iz zakristije vije procesija več kot 25 duhovnikov, jezuitov in njihovih prijateljev proti oltarni mizi, da bodo skupaj darovali zahvalno mašo za dar duhovništva, dar redovništva, da se bodo skupaj zahvaljevali ustanovitelju sv. Ignaciju…. Kako veličastno, res veličastno!

Vstopajoči zbor duhovnikov spremljajo orgle, pavke in trobente, ko se vsa cerkev zlije v občestvo in se zave, da je zares praznik, da pravzaprav praznujemo vsi skupaj, se zaveš, da je lepo biti del te skupnosti in samo po sebi pride ZAHVALJEVANJE. Nebeški Oče, hvala, da sem del te skupnosti, hvala, da tudi na ta način doživljam Tvojo LJUBEZEN.

P. Miran Žvanut – provincial, ki je bogoslužje tudi vodil, je uvodoma pozdravil in se zahvalil za prisotnost p. Vitala Vidra – 94 let in p. Franca Šetarja – ima tudi 94 let, oba pa sta te dni praznovala 65 let posvečenja. V duhovniškem zboru sta bila pristna tudi dva zlatomašnika, p. Stanko Rozman in p. Lojze Markelj. P. Miran se je jubilantom zahvalil predvsem za njihov zgled, za vztrajnost in voljo, ki jo izkazujejo do življenja.

Omeniti velja tudi pridigo p. Mirana Žvanuta. Če smo bili dovolj pozorni, smo lahko opazili, na kaj vse je dal poudarek, katere svetnike je omenil in koga vse je citiral, kako je poudaril povezanost med ljudmi, v družini, v skupnosti, kako pomembno je, da v življenju nimamo samo pričakovanja, kaj bom dobil, ali prejel, npr. od župnije, skupnosti, države…. ampak, da se tudi vprašamo kaj bom tej skupnosti, župniji, državi lahko jaz dal, kaj bom doprinesel, da bo življenje lepše, lažje…. (priporočam, da si pridigo v celoti poslušate na posnetku)


Tudi zaključek sv. maše je bil zelo slovesen! Jezuitska himna, pavke, trobente, orgle….nadvse slovesno. Praznično, zares praznično!

Po slovesnosti pa je bilo na trgu sv. Roka druženje s prijatelji, sproščeni pogovori, obujanje spominov… Ob dobrotah, ki so jih pripravile skrbne in vedno odzivne gospodinje, pijači za katero poskrbijo možje, spretnih animatorjih, da so vse pripravljeno postregli, je bilo res prijetno.

Pozno v noč, se kar nikomur ni mudilo domov….to je pomenljivo, to pomeni, da se veselimo tega občestva in da smo tudi sami pripravljeni sodelovati.

Prenos celotne svete maše:

Besedilo: Marija Šterbenc

Video: Marko Medvešek

Foto: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Kolesarsko romanje v Medžugorje
Naslednji prispevek
Romarski shod na Veliki šmaren z zlatomašnikoma