PRAZNOVALI SMO ŽUPNIJSKEGA ZAVETNIKA SV. ROKA

Novice
Povej naprej!

16. avgusta je v naši župniji Dravlje vsako leto zelo praznično. Tako je bilo tudi letos saj smo praznovali zavetnika naše župnije sv. Roka.

Vse dopoldne so potekale tradicionalne romarske maše. Ta tradicija sega v 17. stoletje, takrat je v naših krajih divjala kuga in po koncu so se tukajšnji prebivalci odločili sezidati cerkev sv. Roku, kamor od takrat naprej vsako leto, na godovni dan, potekajo množična romanja.

Romarske maše za nekatere ljubljanske župnije so razporejene čez celo dopoldne. Ob 6. uri zjutraj so prišli romarji iz župnije Šentvid, sv. mašo je vodil njihov kaplan.. Ob 7. uri so k sv. Roku priromali župljani župnije Ježica. Sv. mašo je daroval njihov župnik Anton Perčič. Naslednja romarska maša je bila ob 8. uri, prišli so črnuški župljani, sv. mašo je daroval Edi Strouhal, duhovni pomočnik v župniji Črnuče. Ob 9. uri je koseški župnik Igor Dolinšek daroval sv. mašo za romarje iz župnije Koseze. Zadnja dopoldanska romarska maša je bila namenjena romarjem iz župnije Podutik in draveljskim župljanom. Sv. mašo je vodil podutiški župnik Marko Čižman, somaševala pa sta kaplan p. Primož Jakop in p. Andrej Benda 

Na začetku vsake sv. maše je romarjem dobrodošlico izrekel župnik p. Miran, po koncu pa so jih člani Turističnega društva Dravlje povabili, da si najprej ogledajo knjige naše založbe, nato pa še ustavijo na trgu sv. Roka, kjer so tako kot vsako leto članice in člani Turističnega društva pekli miške in poskrbeli za pijačo. Seveda pa ni manjkalo niti povabilo na Rokovo nedeljo, ki bo 17. avgusta.

Ob 17. in 19. uri popoldne sta potekali še sv. maši za vse ostale romarje. Tako kot vsako leto smo se po koncu sv. maše ob 17. uri odpravili do Rokovega oz. kužnega znamenja, ki stoji na križišču ob Celovški cesti. Tam smo zapeli Rokovo pesem, p. Miran pa je povedal nekaj besed o znamenju, na koncu pa podelil blagoslov.

Od 7. do 17. ure so romarji in vsi ostali imeli možnost tihe molitve pred Najsvetejšim v stari Rokovi cerkvi.

 

 

Foto: Tomaž Celarec, Jože Strajnar, Primož Podobnik

Prejšnji prispevek
NA VELIKI ŠMAREN JE BIL MED NAMI P. JANEZ MIHELČIČ
Naslednji prispevek
1. ORATORIJSKI DAN 2014