Praznovali smo sv. Florjana z draveljskimi gasilkami in gasilci

Novice
Povej naprej!

Podoba rimskega častnika s čelado, zastavo in vedrom vode v roki, s katero gasi gorečo hišo, je podoba, ki jo poznamo z mnogih pročelij hiš in gasilskih domov. To je seveda sv. Florijan, zavetnik proti požarom, ki goduje 4. maja.

Med preganjanjem kristjanov za časa cesarja Dioklecijana je neustrašno priznal svoje krščansko prepričanje, čeprav so bistrega in uglednega častnika hoteli prepričati, naj daruje rimskim bogovom. Izjavil je, da je za Kristusa pripravljen pretrpeti tudi najhujše muke. O pokopu mrtvega svetnika se je ohranilo nekaj legend. V Ljubljani so mu pod gradom leta 1672 postavili lepo cerkvico v spomin na hud požar leta 1660. Ta slavni svetnik je kot zavetnik gasilcev pri nas eden najbolj znanih in čaščenih svetnikov.

Sv. Florijana imajo draveljski gasilci na praporu in na pročelju gasilskega doma. Spominja jih na to, da morajo biti preudarni, solidarni in pošteni, kot je bil sv. Florijan. 

Ob praznovanju sv. Florijana želimo našim draveljskim gasilkam in  gasilcem, da bi še naprej tako zvesto in vztrajno opravljali gasilsko delo in bili s pomočjo sv. Florijana vedno pripravljeni priskočiti na pomoč s pogumom in ljubeznijo.


Prejšnji prispevek
Mladinski festival 2021(1.dan)
Naslednji prispevek
13. maj – dan celodnevnega češčenja v naši župniji