Mladinski festival 2021(1.dan)

Novice
Povej naprej!

Ta dogodek za mlade letos poteka v spletni obliki, vendar v zares posebnem letu, ki nam ga milostno prinaša 40. obletnica prvih Marijinih prikazovanj v Medžugorju. Tako je festival v Murski Soboti na katerem sodeluje več različnih gostov iz Slovenije in tujine (škof Peter Štumpf, Marinko Šakota, don Damir Stojić, Gašper Otrin, Ciril Čuš, Aleksandra Gregl, Predstavniki Katoliške Mladine, Mladi iz soboške škofije), s pričevanji mladih v molitvi in pesmijo ter skupaj z vsemi nami, ki spremljamo, je to lep način počastitve omenjene obletnice. Marija nas s svojimi sporočili vsakič znova vabi v svoj objem, nas kliče k zaupanju, veri in molitvi. Odprimo svoja srca blagoslovu, ki nam ga prinaša, in po katerem nas vodi vse bližje in bližje k Bogu.

Prisrčno vabljeni k spremljanju festivala vsi mladi, kot tudi mladi po srcu, na YT kanalu:

https://www.youtube.com/channel/UC9PS4Jcc96d2Bw4ELv_f9kg

 

 

Prvi vtisi:

Matej Vukina:

Današnji spletni dogodek se je začel z pesmijo Hozana na višavah, v kateri so bile kitice zapete v različnih jezikih. Po pesmi je sledil kratek uvod, nato pa predstavitev murskosoboške škofije. Ustanovljena je bila 2006. Takrat jo je Papež Benedikt blagoslovil s posebno papeško Bulo. Prvi škof pa je takrat postal dr. Marjan Turnšek, katerega je nadomestil sedanji škof msgr. dr. Peter Štumpf. Sestavljajo jo tri dekanije oz. 36 župnij. Nato pa je sledil nagovor sedanjega škofa msgr. dr. Petera Štrumpfa. Nagovor se je nanašal predvsem na Sv. Marijo, ki je imel še noto priokusa govora o dvomu.

Kaj me je nagovorilo? Kaj sem od tega odnesel?

Sv. Marija je oseba, ki ni hotela biti v središču pozornosti. Izbirala je stranske poti, saj zopet ni hotela biti v središču. Nadangel Gabriel se ji tudi ni prikazal na kakšnem očitnem Božjem mestu, kot je v Gospodovi hiši, temveč prav na tej stranski poti, saj tam so ljudje na prvi pogled šibki, a v notranjosti močni. Tisti čas so ljudje pričakovali, da se bo znalo zgoditi, da bo katera izmed žena bila mati Odrešenika. Vendar to Marji sprva ni prišlo na pamet. Ko se ji je angel prikazal, se ga ni zbala. Zaupala je v Gospoda, da ji hoče le dobro. Ko izve, da bo zanosila in da je Marija Magdalena že noseča se jo odpravi pogledat. S seboj ni vzela nikogar. Sama je verjela, da bo zanjo vse poskrbljeno, zato jo med potjo ne prevzame strah ali pa kakršenkoli dvom in se ji res vse srečno izteče, ker je verjela. Marija se po navadi prikaže otrokom, saj le-ti niso obremenjeni z razmerami po svetu in raznimi strahovi ipd. Otroci takrat poslušajo in ne dvomijo ali razmišljajo, če je to res. Marija, bo vse naredila, samo da nam uspe priti v Božjo hišo. Zakaj tudi mi ne moremo tako zaupati kot Marija? Eni bodo rekli, da to niso več taki časi. Jaz pa pravim, da kdaj je boljši čas brezskrbno verovati če ne zdaj? Okoli sebe imamo neskončno dokazov, kako vsemogočen je Bog. Z Njem nas ne more biti nič strah. Vse zmoremo v Njem, ki nas je poslal, zato naj nas ne bo strah. Imamo Očeta vsemogočnega in še nekoga, ki se vedno bori za nas-sv. Marijo.

Gašper Remškar:

Kaj me je nagovorilo? Kaj sem od tega odnesel?

1. Mladinski festival. Kaj sploh je to? A je to še ena Stična mladih ali pa morda začetek nečesa še večjega? To sem se vprašal ko sem slišal za ta nov festival in si rekel, da dam dogodku priložnost, da me nagovori in morda tudi še koga iz župnije. Pesmi, predstavitev festivala in murskosoboške škofije in mladine od tam. Posebej me je nagovorile današnji gost murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki je v uvodni besedi poudaril kakšno mesto ima kriza kot pojem pri kristjanu in kako so krize zadnjih 100 let vplivale na nas. Marija Mati v teh krizah vstopa v naše življenje preko znamenj, preko milosti in prikazovanj; v Lurdu, Fatimi in tudi Medžugorju. Naša Mati ne želi da smo v prepirih, naši prepiri jo razdvajajo in ji povzročajo bolečine. Želi da gradimo odnos s sabo, z drugimi in z Bogom. Mati skreganih otrok ne more pomagati in ta prepir ter egoizem sta problem tudi v Sloveniji. Všeč mi je, da se je škof konkretno dotaknil tudi perečih tem, ki bi jih mladi radi slišali kot so recimo demografski problemi glede uveljavljenosti in nesprejemljivosti splava. Podpira osvobajanje žensk v družbi, vendar to osvobajanje ni pravo, če se ga lotimo s kontracepcijo in abortusom, vpeljevanja miselnosti neznosnosti materinstva in očetovstva.
 Tudi jaz in ti, sva sin in hči, svojim staršem, kot tudi Mati Mariji in našemu Bogu Očetu, ki so razlog da imamo življenje in imamo življenja v obilju.

 Spored 1. Mladinskega festivala, ki bo potekal do sobote, 8.5.2021. VABLJENI.

 

Prejšnji prispevek
Garažna razprodaja
Naslednji prispevek
Praznovali smo sv. Florjana z draveljskimi gasilkami in gasilci