PRAZNOVALI SMO PRAZNIK SV. IGNACIJA

Novice
Povej naprej!

Zadnji dan v juliju ima Družba Jezusova svoj praznik. Ta dan praznujemo god ustanovitelja jezuitov, sv. Ignacija Lojolskega.

Letos je bilo praznovanje še posebej slovesno. Svoje zadnje zaobljube sta izrekla naš župnik, p. Miran Žvanut in p. Damjan Ristić. Dosedanji župnik, p. Ivan Bresciani pa je uradno prevzel dolžnosti provinciala.

P. Jože Roblek je pred začetkom sv. daritve prisotne seznanil z vsebino zaobljub. Takoj zatem smo začeli sveto mašo. Somaševanje je vodil novi provincial p. Ivan Bresciani. Pri daritvi pa so sodelovali p. jezuiti in duhovniki, ki so na različne načine povezani s slavljenci, draveljsko župnijo in drugimi brati jezuiti.

Dosedanji provincial, p. Milan Bizant je v pridigi osvetlil zgodovino družbe Jezusove s posebnim poudarkom ob praznovanju 200. obletnice, kar je papež ponovno vzpostavil Družbo Jezusovo, ki jo je papež Klemen XIV po 233 letih uspešnega delovanja  leta 1773 ukinil.

Pred svetim obhajilom sta p. Miran in p. Damjan slovesno izrekla svoje zadnje zaobljube.

Pred blagoslovom je p. Ivan Hočevar nagovoril novega provinciala. Zahvalil se je za njegovo delo dosedanjemu provincialu, p. Milanu Bizantu, ter kot je sam rekel »sociju« p. Francetu Kejžarju.

Predstavnika draveljske župnije sta pred zaključkom maše nagovorila p. Damjana Ristića in p. Mirana Žvanuta in ju spodbudila, da bi vsem članom draveljske župnijske skupnosti odpirala vrata v nova in nova prostorja vere, v katera bo vedno tekel vir žive vode, ki jih bo krepil, napolnjeval s semeni vere in jim dajal poguma, da bo njihova vera vzklila in rastla. P. Ivanu Brescianiju pa zaželela, da bi mogel vedno videti in sprejeti majhne stvari, ki jih naredimo ljudje in želimo, da jih drugi opazijo,in da bi sam mogel sprejeti, da mnogi nočemo ali ne moremo opaziti kakšna so njegova prizadevanja.

Vse zbrane pa sta spodbudila, da bi molili za novega župnika, provinciala in njegovega tajnika, p. Damjana.

Slovesnost so polepšali pevci mešanega pevskega zbora Dravlje, pod vodstvom Marka Ušeničnika in sodelovanje draveljskih ministrantov ter mnogi župljani, ki so slovesnosti prisostvovali.

Po maši je sledilo veselo druženje na dvorišču Duhovnega središča sv. Jožefa in Domom duhovnih vaj. Ob tej priložnosti pa se moramo vsi prisotni zahvaliti pridnim draveljskim gospodinjam, ki so napekle veliko dobrot. Hvala tudi možem, ki so priskrbeli za pijačo in vsem, ki so skrbeli, da so te dobrote prišle do nas prisotnih. 

Hvala za lepo doživeto popoldne vsem, tudi tistim, ki niste  posebej omenjeni, pa ste opravili pomembno delo, da je slovesnost tekla nemoteno in doživeto. Hvala tudi bratom jezuitom za lepo pripravljeno mašno daritev.


Zvoćni posnetki:

P. Jože Roblek predstavi p. Damjana Ristića in p. Mirana Žvanuta 

Zaobljuba p. Damjana

Zaobljuba p. Mirana

Zahvala p. Damjana

Zahvala p. Mirana

Voščilo draveljske župnije

Posnetek celotne slovesnosti


Besedilo: Marija Žabjek

Foto: Tomaž Celarec, p. Ivan Rampre in Štefan Rajšp

Avdio: p. Ivan Rampre

Prejšnji prispevek
PRAZNOVANJE SV. IGNACIJA LOJOLSKEGA
Naslednji prispevek
OBISKALI SO NAS MLADI ARGENTINSKI SLOVENCI