Praznik Marijinega Vnebovzetja v Dravljah

Novice
Povej naprej!

Ko na zemlji si zaspala srčno, sladko in mirno, 
si v nebesa se podala, da ne vidi te oko. 
A pri tebi so želje, k tebi zdiha še srce.

Tako smo danes prepevali tudi pri večerni sveti maši, ko je romarski shod na današnji praznik vodil jezuit p. Franc Šetar, ki je pred nekaj dnevi praznoval svoj 90. rojstni dan. V začetku ga je v nekaj besedah predstavil p. Miran: 

Rodil se je leta 1929 v župniji Device Marije v Polju. V družini je bil  tretji od petih otrok. Verska  vzgoja  v družini, bogoslužju v domači cerkvi  in vzorni duhovniki  so mu že zgodaj dajali zgled duhovniškega poklica. Že od prve gimnazije dalje se je udeleževal sestankov Marijine kongregacije V oktobru leta 1947 je odšel  v Zagreb, kjer se je priključil jezuitom.  Opravil je noviciat in nato šolanje nadalje na tamkajšnji nadškofijski klasični gimnaziji. Med šolanjem je bil poklican k vojakom v Vojvodino za dve leti. Še ob služenju vojaškega roka je opravil, končal veliko maturo in po vrnitvi opravil še triletni študij filozofije.  Bil je  vzgojitelj osemdesetim petošolcem na Šalati v Zagrebu, potem pa tri leta preučeval teologijo.  Po enajstih letih je  prvič obiskal Slovenijo in v domači fari daroval novo mašo. Nato je še deloval v Zagrebu in opravil tretjo redovno preizkušnjo v Dubrovniku.

Pastoralno delo ga je vodilo v Maribor, Dravlje, na Svete Višarje in tudi v Beograd. Osem let je opravljal tudi pomembno delo v Kočevski Reki.  Potem je bil duhovni pomočnik v župniji Ljubljana Moste, zadnja leta pa deluje pri sv. Jakobu v Ljubljani.  Poleg tega pa tudi veliko piše in prevaja.

Več o sebi in svoji veri je tudi pred leti povedal v intervjuju, ki si ga lahko ogledate na TEJ povezavi.

P. Šetar je z veseljem sprejel povabilo, da mašuje v Dravljah na največji Marijin praznik. Povedal je veliko o svojem delu v življenju ter o težavah in preizkušnjah pri svojem delovanju. Vedno se je z zaupanjem obračal na pomoč Devici Mariji, ki ga je rešila pred mnogimi nevarnostmi in težavami v svojem duhovniškem poklicu.

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetku celotne pridige pri romarskem shodu na današnji praznik.

Prejšnji prispevek
Praznovanje svetega Roka v Dravljah 2022
Naslednji prispevek
Praznovali smo god sv. Roka