Postni čas v Dravljah 2020

Povej naprej!

Za postni čas smo letos kot geslo izbrali vrstice iz Jezusovega Govora na gori, ki ga najdemo v Matejevem evangeliju: “Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela n slavili vašega Očeta, ki je v nebesih” (Mt 5,16). To Jezusovo naročilo nas opominja, da smo mi, z našim vsakdanjim ravnanjem in življenjem, za večino ljudi okoli nas tisti prvi obraz Boga, v katerega verujemo, in da je tudi od nas odvisno, kakšnega Boga bodo spoznali tisti, ki ga še ne poznajo.

Morda se še spomnite, da smo lani za vodilo v postnem času predlagali 10 minut skupnega preživljanja časa ob prižgani sveči za molitev, branje ali pogovor. Tudi letos vas spodbujamo, da to navado poskusite ohraniti oz. ponovno uvesti, obenem pa vas vabimo, da to držo nadgradite in se vprašajte, kaj lahko kot družina, skupaj, naredite dobrega. Župnijska Karitas nas namreč tudi letos vabi, da se vsak sam pri sebi, otroci in odrasli, skušamo odpovedovati takšnim ali drugačnim priboljškom ter v za to namenjeni škatli (v bližini mizice za mašne darove) zbirati denar za družine v stiski. A spodbujamo vas, da poskusite tudi kot družina narediti/početi nekaj dobrega, dobrodelnega, zastonjskega: v župniji, v širši družini, v bloku, soseski ali četrti, pri znancih, sosedih, prijateljih ali pa tudi pri neznancih. Po eni strani otroci potrebujejo zgled, po drugi strani pa je to dodatna priložnost za skupno preživljanje časa.

Ker se zavedamo, da je to malo večji izziv, bomo letos za pričevanje pri družinskih svetih mašah (od 2. do 5. postne nedelje) povabili osebe, ki imajo na tem področju že kakšno izkušnjo, ki jo lahko podelijo z nami in nas dodatno navdušijo.

Od lanskih pobud je bila zelo pohvaljena možnost, da posamezniki in/ali družine po eni strani za molitev prosijo, po drugi strani pa svojo molitev ponudijo. V ta namen bodo tudi letos ves čas na voljo listki, pisala in dve košari – v eno košaro se bo zbiralo listke, ki jih bodo ljudje oddali, iz druge pa se bo lahko vzelo listek z molitvenim namenom. Zakaj dve košari? Morda bo potrebno posamezne namene pomnožiti, da bodo lahko do svojega namena prišle vse družine, ki bodo želele moliti.


Obred pepeljenja

Post začnemo s starodavnim obredom polaganja pepela na glavo kot znamenje ponižnosti in sprejemanja svoje omejenosti, tudi časovne, življenjske.

Pepel je sad ognja, ki je gorel, simbol očiščenja. Spreobrni se in veruj evangeliju! Pri obredu pepeljenja duhovnik napravi križ na čelo vernikov, pri čemer ponavlja besede “Spreobrni se in veruj evangeliju!” ali tudi “Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš!” da bi nas tako spomnil, da je naše končno prebivališče v nebesih.

 • na pepelnično sredo

 • na 1. postno nedeljo, 1. marca, pri vseh sv. mašah

 

Križev pot

Velika opora v hoji za trpečim Gospodom nam je, posebno v postu, molitev križevega pota.

 • petek po večerni sv. maši:

  • Petek po pepelnici, 28. februar  – križev pot pripravi ŽPS

  • Petek 1. postnega tedna, 6. marec – Karitas

  • Petek 2. postnega tedna, 13. marec – skupina Romar

  • Petek 3. postnega tedna, 20. marec – ministranti

  • Petek 4. postnega tedna, 27. marec – skavti

  • Petek 5. postnega tedna, 3. april – ministranti

 • križev pot za družine:

  • na 5. postno nedeljo, 29. marca ob 17. uri v drevoredu križev pot za družine

 •  križev pot naše dekanije k sv. Marjeti bo na tiho nedeljo, 29. marca ob 15. uri

 

Postne duhovne vaje v vsakdanjem življenju

V molitveni pripravi na veliko noč bomo obnavljali svojo krstno povezanost z Jezusom, premišljevali berila velikonočne vigilije in izbrane postaje križevega pota. Dobrodošli tako začetniki, ki se učite molitve ob Svetem pismu, kot tisti, ki želite Boga prositi za pomoč pri razločevanju in sprejemanju odločitev.

Duhovne vaje v vsakdanjem življenju obsegajo:

 • vsakdanjo osebno molitev po navodilih ob predloženi Božji besedi,

 • tedensko podelitev v skupini,

 • osebno molitveno spremljanje (po želji).

Prvo srečanje bo v ponedeljek, 2. marca po večerni sveti maši v veroučni učilnici v župnišču. Srečanja bo vodil p. Rok Bečan.

 

Molitev rožnega venca

Člani župnijske Karitas bodo tudi letos v postnem času molili rožni venec. K tem molitvam so vabljeni vsi župljani vsak ponedeljek zvečer pred sveto mašo ob 18.20 uri. Molitev nas združuje in nam daje upanje, da se bodo naše razmere izboljšale.


Postna akcija župnije

Člani Karitas bodo v postnem času molili rožni venec vsak ponedeljek zvečer pred sv. mašo, pripravili križev pot in molili uro češčenja na veliki četrtek. Vabimo vas, da se nam pridružite. V postnem času bo potekala tudi akcija “Postni dan za družine v stiski”. Še vedno je veliko družin in posameznikov, ki se s svojimi skromnimi dohodki težko preživljajo iz meseca v mesec. Z vašimi darovi smo v lanskem letu pomagali več družinam pri plačilu položnic (najemnina, elektrika). Pomoč pa je bila namenjena tudi osnovnošolskim otrokom, tako so se plačali stroški tabora petim učencem. Že vnaprej se vam v imenu sodelavcev Karitas in vseh, ki prejemajo pomoč lepo zahvaljujemo za vaše prispevke in darove. Bog povrni! Velikokrat je dovolj beseda, stisk roke, trepljaj po rami, topel objem, da bo bližnji začutil in dojel našo dobroto.

Na običajnem mestu v cerkvi (v bližini mizice za mašne darove) pripravljeni dve škatli za vaše darove: ena za otroke, druga za odrasle.

Hvala vsem za prispevane darove in molitve, ki jih namenjate za vse, ki potrebujejo pomoč!


Spovedovanje

Spoved je zdravilišče in okrevališče, je srečanje ranjenega in Zdravnika, grešnega in Svetega, prizadetega in tolažnika, ponižnega in tistega, ki dviga ponižne, lačnega in tistega, ki nasičuje lačne, izgubljenega in tistega, ki pokaže pravo pot. Tistega v temi in tistega, ki je rekel, da je Luč. Tistega, ki je rekel, da je Pot. Pobitega in tistega, ki je rekel, da je Življenje. Osamljenega in tistega, ki se želi družiti s človeškimi sinovi.

Po zakramentu sprave ali spovedi, se spravimo z Bogom, s katerim smo zaradi svojega greha prekinili odnos ter lahko zaživimo svoje življenje znova. Spravimo se tudi s Cerkvijo, od katere nas je greh oddaljil ali celo izključil.

V postnem času bomo duhovniki na razpolago za sveto spoved:

 • ob sredah zvečer,

 • V tednu pred cvetno nedeljo, od 30. marca do 2. aprila, bo pri verouku potekalo spovedovanje otrok,

 • na spovedni dan v petek, 12. aprila od 8. do 19. ure,

 • za veliki četrtek in veliki petek zvečer.

 

Izdelovanje butaric

V soboto, 4. aprila od 10. do 12. ure, bo v dvorani nove cerkve potekalo izdelovanje butaric.


Več informaciji o poteku cvetne nedelje in velikega tedna bo oznanjeno v mesecu aprilu.

 

Prejšnji prispevek
Sprejem novih ministrantov
Naslednji prispevek
Teden Karitas 2016 (21. do 27. 11.)