Ponedeljkov pregovor

Izpostavljeno, Novice
Povej naprej!

Ako Bog hoče, žel bodeš iz plevela stoteren sad

Bog ima neizmerno moč preoblikovati naše življenje in iz nepopolnosti ustvariti čudovite sadove. Kljub našim slabostim in omejitvam nas Bog vodi in blagoslavlja, če mu zaupamo in sledimo njegovi volji. Star pregovor pravi: “Ako Bog hoče, žel bodeš iz plevela stoteren sad,” kar pomeni, da lahko Bog iz naših najmanjših in najbolj nepopolnih prizadevanj prinese obilne blagoslove.

Sveti Janez Bosco, znan kot don Bosco, je v mladosti doživel številne preizkušnje in izzive. Rojen v revni družini, je pogosto delal na polju in se soočal s težkim življenjem. Kljub tem težavam je ohranil močno vero in sanje o pomoči mladim v stiski. Ena izmed najbolj znanih zgodb o don Boscu je povezana z začetki njegovega Oratorija v Torinu. Don Bosco je v tistem času zbiral zapuščene otroke in mladino z ulice, da bi jim nudil izobraževanje, moralno podporo in zavetje. A imel je veliko težavo, saj ni imel stallnih prostorov in finančnih sredstev. 

Nekega dne so don Bosca in njegove fante zaradi pritožb sosedov izgnali iz prostora, kjer so se zbirali. Ostali so brez zavetja in strehe nad glavo. Težava se je zdeja nepremostljiva. Don Bosco ni obupal. S svojo neomajno vero in zaupanjem v Božjo voljo je prosil za pomoč in začel iskati rešitev. Kljub vsem težavam je našel začasno zatočišče v zapuščeni stavbi. Ko se je zdelo, da bo tudi ta prostor izgubil, je srečal dobrosrčnega lastnika zemljišča, ki mu je dal na voljo kos zemlje za postavitev stalnega zavetja. Ta prostor je postal prva stalna lokacija njegovega Oratorija.

Sčasoma je pridobil podporo vplivnih meščanov in cerkvenih dostojanstvenikov, kar mu je omogočilo, da je zgradil trajen Oratorij, ki je postal dom tisočim mladim. Ta dogodek je pokazal, kako lahko Bog iz majhnih začetkov in skozi preizkušnje ustvari čudovite sadove. Don Bosco je iz plevela svoje situacije, z Božjo pomočjo, požel stoteren sad v obliki številnih mladih življenj, ki jih je usmeril na pravo pot.

Ko se ozremo na svoja življenja, pogosto vidimo majhne korake, ki smo jih storili v veri in upanju. Morda se nam zdijo nepopolni in nepomembni, a Bog lahko iz teh začetkov ustvarja velike stvari. Njegova moč in milost delujeta v naših življenjih, tudi ko tega ne prepoznamo. 

Naj nas misel, da “Ako Bog hoče, žel bodeš iz plevela stoteren sad,” spremlja skozi naše vsakodnevne naloge in prizadevanja. Naj nam bo v oporo, ko se soočamo z negotovostmi in izzivi – ko sledimo Njegovemu vodstvu, bomo odkrili, da je vsak korak na naši poti del čudovitega Božjega načrta za naše življenje.

Prejšnji prispevek
Molimo skupaj – od 30.6. do 6.7.
Naslednji prispevek
Duhovna drobtinica