Duhovna drobtinica

Izpostavljeno, Novice
Povej naprej!

Naravnanost na nebeške zaklade

Ne poznam boljšega nasveta, kakor je ta, da vas spodbudim, da se obrnete na tisto Mater, ki je trpela bolj kot katera koli druga, in se učite od nje, ki posnema svojega ljubljenega sina Jezusa Kristusa. On je nase naložil vse naše skrbi, trpljenje in bedo, celo samo smrt, z namenom, da nas nauči potrpežljivo trpeti in na pripelje v večno življenje. 

Vaše bridkosti, podobne Marijinim, so številne in težke, toda ne bodo trajale predolgo; kajti če vse sprejemamo s sveto predanostjo iz rok božanskega veličastva, bomo kmalu in zagotovo vstopili v obljubljeno deželo. Tedaj se potolažite z mislijo na preblaženo devico Marijo in pri njej poiščite svojo tolažbo. 

Vidim, da se tudi sam bližam koncu svojega trpljenja, in če bo to po volji božanskemu veličastvu, upam, da bom od našega Gospoda prejel največji dar, ki ga kdo lahko prejme, to je umreti (kakor upam) v njegovi milosti. Že sem prejel svoje bolniško obhajilo in sveto maziljenje, toda Gospodu je bilo po volji, da odloži ta dar in me zanj pripravi z vročino, ki še vedno traja. Zdravniki, ki ne vedo, kako se bo končalo, skušajo s svojimi zdravili pozdraviti moje telo. Razveseljuje me misel, da mi naš Gospod Bog želi podariti veliko boljše zdravje, kakor to zmorejo zdravniki. Zato svoj čas veselo preživljam v upanju, da me bo Gospod čez nekaj mesecev poklical iz te dežele mrtvih v deželo živih, iz človeške družbe tukaj spodaj v nebeško družbo angelov in svetnikov; skratka, s kraja zemeljskih in propadajočih reči v zrenje Boga, ki predstavlja vse, kar je dobro. Prosim vas, da molite zame in da bratom krščanskega nauka naročite, naj zame molijo, da Bog v tem kratkem času, ki ga še imam za pot po morju tega sveta, po Jezusu, svojem edinem Sinu, rojenem iz presvete device Marije, in po molitvih svetih Celzija in Nazarija, utopi moje nepopolnosti v Rdečem morju in najsvetejšega Jezusovega trpljenja. Tako bom, rešen sovražnikov, vreden vstopiti v obljubljeno deželo ter tam gledati in se veseliti Boga, ki ga prosim, naj vam nakloni svojo tolažbo. Amen. 

Sv. Alojzij Gonzaga (+1591), jezuit, je umrl za kugo, ker je služil okuženim bolnikom.

Prejšnji prispevek
Ponedeljkov pregovor
Naslednji prispevek
Četrtrkov časoskok #tbt