Ponedeljkov pregovor

Izpostavljeno, Novice
Povej naprej!

Kdor Boga časti, srečno živi

Ali smo dolžni Boga častiti? Ali je dovolj, če smo pač “dobri ljudje”? Mnogi pravijo: “Ne potrebujem Boga, sem dober človek, sem veren na svoj način.« Pa je to dovolj?

Andrej je imel skrbne starše, ki so se trudili zanj, ga poslali v najboljše šole in mu dali ljubeč dom. Andrej je rastel, bil je lepo vzgojen fant, prijazen do drugih. Kmalu se je poročil, odšel na svoje in postal uspešen v službi. Vedno več je delal, postajal je vse pomembnejši in z leti je, skoraj nevede, povsem prekinil stike s starši. Ni jih obiskoval, jim pisal ali klical. Vsake toliko, za večje praznike, je prišel na obisk. Na koncu se je zgodilo celo, da zaradi pomembnega potovanja, ni uspel priti na njun pogreb.

Ali bi rekli, da je Andrej dober človek? Kljub njegovim dobrim lastnostim mu manjka pomembna lastnost – hvaležnosti. Če že ne iz hvaležnosti pa vsaj iz spoštovanja do staršev, bi bilo nujno, da ohranja stike. Ali ni prav tako pogosto v odnosu do Boga?

Prav, ko nam gre dobro, pozabimo od kod vse dobro prihaja, od kje smo vse prejeli. Vse, kar je dobro in popolnoprihaja od Boga, piše v Jakobovem pismu. Če se tega zavedamo – ali ni torej naravno, da smo hvaležni, da častimo nekoga, ki nam je dal prav vse? Vse kar smo prejeli, pa prihaja od Boga.

Znani pisatelj in goreč kristjan C. S. Lewis pravi, da je občudovanje Boga naraven odziv na njegovo veličastnost. Vsako veselje se mora spontano preliti v hvalnico; hvaljenje Boga dopolnjuje naše veselje in povečuje našo povezanost z Njim.

Kdor Boga časti, srečno živi – ta pregovor nas opominja, da hvaležnost in spoštovanje do Boga prinašata resnično srečo. Čaščenje Boga nas vodi k boljšemu razumevanju samega sebe in našega mesta v svetu, prinaša mir in veselje ter nas povezuje z nečim večjim, kot smo sami.

Rubrika “Ponedeljkovi pregovori”

Pregovori slikovito opisujejo pomembne življenjske resnice. Nosijo modrost in izkušnje preteklih generacij, ki nam lahko pomagajo pri razumevanju življenja. Kaj pa pregovori, ki vključujejo Boga? Modrost starejših, ki pa v težkih časih krepi vero in pomaga ohraniti mir. Naj bodo tudi nam v opomin in spodbudo. Vsak ponedeljkih bomo predstavili kakšen pregovor:

✅ Bog je dal Bog je vzel
✅ Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo
✅ Če Bog dom varuje, sreča v njem stanuje.
✅ Kdor Boga časti, srečno živi.
Kjer je dosti blaga, ni Boga.

Prejšnji prispevek
Zahvalno romanje birmancev na Šmarno goro
Naslednji prispevek
Letošnje družinske šmarnice in prav posebna škatla