PISMO KATEHETOV ZA POSTNI ČAS

Povej naprej!

Dragi župljani!


Pred nami je postni čas. Čas priprave na Veliko noč, največji krščanski praznik, ko se veselimo tega, da nam Jezus s svojo smrtjo in vstajenjem odpira pot v večno veselje.

Vsak praznik je lepši, če ga pričakujemo in se nanj pripravimo. Čisto srce, ki ljubi Boga in bližnjega, je najlepše izhodišče za praznovanje. V ta namen nam tradicija Cerkve v postnem času predlaga 3 poti, po katerih se lahko pripravimo, da bi se oddaljili od vsega, kar raztresa duha, in poglobili to, kar hrani dušo ter jo odpira za ljubezen. Te tri poti, ki so molitev, post in miloščina, predlagamo v postnem času vsej naši župniji, še posebej pa družinam.


• Molitev
Molitev je pogovor z Bogom. Je način, da Boga povabimo v svoje življenje in okrepimo odnos z njim. V postnem času smo povabljeni, da več časa namenimo osebni in skupni molitvi (v družini, cerkvi), udeležbi pri sveti maši in drugih zakramentih (odrasli ste lepo vabljeni k zakramentu svete spovedi). V tem času nam je še posebej pred očmi Jezusovo trpljenje, brez katerega ne bi bilo vstajenja, zato se kristjani zbiramo k molitvi Križevega pota. Z otroki ga bomo skupaj molili vsako nedeljo 15 minut pred družinsko mašo ob 10. uri.


• Post
Post je beseda, ki jo danes sicer večkrat slišimo, je pa precej izgubila svoj prvotni pomen. Post ni namenjen samemu sebi, da bi se bolje počutili, ampak nam pomaga, da se z odpovedjo kakšnemu priboljšku učimo premagovati sebičnost. Pomaga nam, da se bolj odpremo ljubezni, hkrati pa je tudi priložnost, da se bolj zavemo obdarovanosti in začnemo gojiti držo hvaležnosti. Bolj kot za odpoved gre torej za ljubezen, ki nam pomaga odvrniti pogled od svojega ‘jaza’, da bi odkrili Nekoga poleg nas in prepoznali Boga na obličju naših bratov. Dragoceno je, če že otroke navajamo k malim odpovedim (npr. računalniku, slabim osebnim razvadam in navadam) in jim tako pomagamo krepiti voljo in oblikovati čut za bližnjega. Na ravni posta kateheti predlagamo skupno družinsko postenje, kjer se domenite, za kaj se bo v vaši družini kdo postil in se pri tem podpirate ali pa si izberete skupno odpoved, kakor je omejitev gledanja televizije, igranje igric, itd. Lahko vzamete kot postno akcijo tudi izboljšanje medsebojnih odnosov v družini ter si nasploh vzamete več časa za pogovor.


• Miloščina
Tako molitev kot odpoved nas vodita v ljubezen do bližnjega. Miloščina je konkreten način, kako lahko izrazimo svojo ljubezen navzven do bližnjega. V naši župniji bomo tako izvedli konkretno akcijo nakupa nekaj stvari za družino v stiski iz župnije. Pri tem bo posrednik župnijska Karitas, ki ji zaupamo, da bo našla pravo družino in predlagala nakup pravih stvari. Zbiranje denarja bo ločeno: za eno potrebno stvar, ki bo navezana na pomoč staršem, bomo zbirali odrasli, za drugo potrebno stvar, navezano na otroke, pa otroci. Za katere predmete gre in koliko stanejo, nam bodo sporočili predstavniki Karitas takoj, ko se dogovorijo. V cerkvi bosta v ta namen dva nabiralnika; eden za odrasle, drugi za otroke. Vsak nabiralnik bo poleg imel tudi višinomer, koliko sredstev je zbranih. Prosimo pa vas, naj bo dar, ki ga bo otrok prinesel v nabiralnik v cerkvi, res njegov. Naj bo sad kakšne manjše odpovedi (npr. del denarja, ki bi ga porabil za sladkarije) ali njegovega truda (da se odloči za opravljanje kakšnega dela z namenom, da bi si »prislužil« dar, ki ga bo lahko podaril). Ni pomembna vsota, ampak otrokova pripravljenost za velikodušnost.


(dopoljneno v sredo, 20. februarja)

Zdaj že vemo, za kaj bomo zbirali in koliko bo to stalo. Kot že rečeno, bo zbiranje ločeno za otroke in odrasle. Odrasli bomo družini kupili pralni stroj in v ta namen zbrali  600 evrov, otroci pa bodo zbrali denar za čevlje za otroke iste družine in bodo zbrali 200 evrov. Lahko seveda naberemo tudi več, če bomo imeli voljo. Kar se bo nabralo več od vrednosti navedenih predmetov, bomo dali župnijski Karitas za Petkov postni dar zato bosta akciji združeni. Skrinjica za Petkov postni dar bo tako ista kot tista za nakup pralnega stroja. Merilnika ob skrinjicah bosta  iz tedna v teden povedala, koliko smo nabrali. 


V želji, da bi skupaj lepo preživeli postni čas in bi s srci pripravljenimi za velikonočno Alelujo pričakali Veliko noč vas lepo pozdravljamo.


kateheti župnije Dravlje

Prejšnji prispevek
LAB-ORATORIJ S PUSTNIM RAJANJEM USPEŠNO ZA NAMI
Naslednji prispevek
VABILO NA 2. DDV (2012/13): SLEPA ULICA BREZ KONCA: O OBNAŠANJU V PROMETU