Obredi velikega petka

Novice
Povej naprej!

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ni maše. Pri bogoslužju ob 15. uri, ko obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu, molimo križev pot. Opravilo velikega petka ima tri dele. V prvem je opravilo Božje besede, med katerim beremo pasijon ali poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija ter med drugim prosimo za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. V drugem delu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, v tretjem pa je obhajilni obred. Duhovnik že posvečene hostije, ki jih je prinesel iz ječe, kamor jih je odnesel na veliki četrtek, po koncu obreda odnese na novo mesto, tokrat v t. i. Božji grob.

Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje. Tudi na ta dan, tako kot na cvetno nedeljo, naj bi prevladovala misel na Kristusovo zmago. Na to nakazuje tudi rdeča mučeniška barva, ki jo uporabljamo pri bogoslužju in spominja na zmago, zaradi katere ima mučeništvo svoj pomen.

 

Na današnje jutro so se prvi zbrali pred Jezusovo ječo udeleženci tekaškega križevega pota, ki so ob sedmi uri zjutraj tekli in kolesarili od naše cerkve do Marije Pomagaj na Brezjah. Nato je bila bila popoldan še ljudska pobožnost križevega pota. Z molitvijo in prepevanjem smo se ustavljali pri postajah križevega pota v naši cerkvi.

Pri obredih velikega petka za otroke je p. Primož ob slikah pasijona razložil otrokom Jezusovo trpljenje in križanje.  Nato pa so skupaj pred oltarjem počastili križ.

Pri večernem obredu velikega petka pa smo prisluhnili petemu pasijonu, počastili križ in Jezusa položili v Božji grob.

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetek čaščenja križa pri obredu velikega petka, prirejenega za otroke in večernem obredu velikega petka.

 

 

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Veliki četrtek
Naslednji prispevek
Velikonočno voščilo