Naši letošnji prvoobhajanci

Novice
Povej naprej!

Otroke in nas starše je katehet Rok že dlje časa pripravljal na pomemben dogodek in tako smo vsi skupaj zoreli v pripravi na to, da otroci pristopijo k zakramentu evharistije. Že pred nedeljo smo začenjali čutiti vznemirjenje otrok ob misli, da grejo k prvi sveti spovedi: »Česa se bom izpovedal, strah me je, mama, kaj bom povedal.« Še bolj zares smo doživeli tridnevnico, ko smo se zvečer pri šmarničnih mašah lahko umirili in se zavedli, da bodo otroci v podobi kruha prejeli Jezusa v srce. V petek pa je marsikdo izmed nas začutil solzne oči ob vadenju pesmi skupine Gloria, ko starši odločno in ponosno nagovorimo naše otroke z verzi:

“Tebi pojem, moj otrok,

pesem srečnega očeta.

Danes sklenjenih sem rok

spremil te na novo pot. …

Ko te gledam pred oltarjem,

neizmerno srečna sem,

glej, Jezusu predajam te v objem.”

S temi verzi in odločno melodijo smo začeli sveto mašo ob 10. uri in ganjeni pospremili otroke skozi celoten obred, ki ga je vodil župnik pater Miran skupaj z diakonom Rokom. Prepevala je Mala jata z majhnim, a prodornim orkestrom, in naredila dogodek svečan ter doživet. Starši smo se lahko povezani v skupnosti vseh staršev in ostalih župljanov zavedli, da otroci ob našem trdnem spremstvu lahko počasi samostojno stopajo na pot osebne vere. Ostajajo nam veseli občutki in tudi tople besede zahval, ki nas bodo spremljale še dolgo časa in nam še naprej dajale zaupanje, da bo On vedno z našimi otroki ter z vsemi nami, njihovimi varuhi.

Po končanem obredu pa se je v imenu staršev zahvalila ga.  Urška Ahlin Ganziti:

Dragi otroci. Odslej vam ne bo več potrebno prekrižati rok na prsih in s tem sporočati, da ste pripravljeni le za blagoslov. Svoje roke boste lahko nežno in čim pogosteje približali z namenom prejema hostije. Starši vas imamo radi in smo na današnji dan še posebej ponosni na vas. Hkrati pa hvaležni Bogu za milost, ki nam jo je dal, da se smemo veseliti z vami. Želimo vam, naj vas prejemanje Svetega obhajila krepi v veri, upanju in ljubezni, da boste rastli v dobre kristjane ter v ta svet prinašali luč upanja in živo vero.

Ob zaključku današnjega slovesnega bogoslužja pa se v imenu staršev prvoobhajancev in prvoobhajank zahvaljujem vsem, ki ste s svojimi dejanji obogatili današnji dan – p. Miranu za doživet obred, Mali jati pod vodstvom zborovodkinje Jane ter ob spremljavi orkestra za čudovito petje, gospe Barbari za pomoč pri uvodni pesmi, gospodu Kregarju za križčke, ki bodo naše otroke trajno spominjali na današnji dan, animatorjem, katehetom in katehistinjam, posebej s. Nadi in s. Sabini, ki ste naše otroke spremljali v teh letih in jih vodili po poti odkrivanja Božje ljubezni.

 
   

Na priloženi povezavi lahko prisluhnete  sveti maši ob slovesnosti prejema prvega svetega obhajila.

 

Besedilo: Alenka Ličen

Foto: Tine Kogovšek

Zvočni posnetek: Matej Perhoč

Prejšnji prispevek
Draveljska garažna razprodaja 2020 – odpovedana
Naslednji prispevek
Naše romanje na Rožnik