Na žegnanjsko nedeljo je bil med nami nadškof msgr. Andrej Stanovnik

Novice
Povej naprej!

VERA KOT NEZLOMLJIVO ZAUPANJE

 “Ljubljena slovenska hiša…” je pel pevski zbor na začetku današnje župnijske maše. Ob teh besedah se je v sprevodu med domačimi duhovniki bližal oltarju poseben gost, argentinski nadškof slovenskega rodu, g. Andrej Stanovnik. Je na obisku v domovini, kamor je prišel na družinski jubilej;  domovini, ki jo nosi v srcu, čeprav je njegov drugi dom Argentina. Rojen v prvi generaciji priseljenih v Argentino je dobil od staršev tri osnovne stvari: življenje, vero in ljubezen do obeh domovin. Vztrajno je gradil svoje znanje ter bil po odgovoru na božji klic posvečen v duhovnika. V škofa  ga je posvetil sedanji papež Frančišek, s katerim sta se spoznala že v času študija. Sedaj je nadškof v provinci Corrientes na SV Argentine, ki je, kot se je izrazil, “dinamično občestvo”.

Dinamična je bila tudi njegova pridiga, navezana na današnji evangelij o ozdravitvi slepega Bartimeja. Jezusa ni videl v živo, a je močno verjel vanj. Dobesedno slepo verjel. Vera kot odgovor na skrivnost je bila glavni poudarek nadškofove pridige.

Preden se bomo namreč nekoč srečali z Njim, se v vsakdanjem življenju srečujemo s skrivnostmi in posledično tudi strahovi. Svet, drugi in jaz… nešteto stvari je, ki jih težko razumemo, ki so kljub vsej znanosti premogočne za popolno dojemanje: vesolje, naravne nesreče, občudovanje zvezd… bojimo se skrivnosti drugih, ker se jim ne zmoremo dovolj približati, da bi jim lahko povsem odgovorili… velikokrat se tudi zase sprašujemo: kdo sem, kaj delam tu, zakaj sem poseben, komu je zame mar? Da bi lažje živeli, ustvarjamo kode: vera je skupek dogem in pravil, drugi je bodisi sosed bodisi tujec… Nadškof je poudaril, naj bo naša vera preprostejša: naj bo nezlomljivo zaupanje v osebnega, skrbnega Boga. Morala naj bo naš odgovor Njemu, ne hladno poznavanje pravil. Molitev naj bo odgovor na osebni klic, ne poskus priklicati Boga, ko se nam zahoče. Evangelij naj bo pot, ne cilj. Božje kraljestvo je namreč tu, ne v nebesih, njegov začetek je tu, v posvetitvi naših vsakdanjih osebnih dejanj, tudi če so še tako preprosta. Verjeti in ljubiti, “vse drugo je le razlaga,” je sklenil pridigo g. Stanovnik. Zdi se, da je številne Slovence v tujini, tudi v Argentini, skozi desetletja moralo voditi prav to – zaupanje, včasih “slepo”, preprosto, da bo vse, kot je prav  – in ljubezen do tega, kar so pustili za sabo, da bi lahko v novem svetu gradili naprej.

Iz takega zaupanja in osebne vere se, nenazadnje, lahko rodi tudi poslanstvo slovenskega nadškofa v daljnem svetu. Hvala mu za te jasne, preproste besede. 

 

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete posnetku svete maše.

 

Besedilo: Marjetica Škrlec

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Sprejem novih ministrantov
Naslednji prispevek
Vsi sveti 2018 v naši župniji