Molitveni namen svetega očeta za maj

Povej naprej!

ZA MLADE

Molimo za mlade ljudi, poklicane k življenju v polnosti, da bi v Mariji odkrili njeno poslušajočo držo, globino razločevanja, pogum vere in predanost služenju.

Apostolska posinodalna spodbuda Christus Vivit
Frančišek
25. marca 2019

Marija je bila dekle z veliko dušo, ki jo je vznemirilo veselje (prim. Lk 1,47); bila je mladenka, ki je imela oči razsvetljene od Svetega Duha in je zrla življenje z vero ter vse ohranjala v svojem dekliškem srcu (prim. Lk 2,19.51).
Marija, dekle iz Nazareta
43. V srcu Cerkve žari Marija. Ona je velik zgled in vzornica za mlado Cerkev, ki želi slediti Kristusu s svežino in učljivostjo. Ko je bila zelo mlada, je prejela angelovo oznanilo in se ni odrekla postavljanju vprašanj (prim. Lk 1,34). Pa vendar je z odprtim srcem odgovorila: »Glej, Gospodova služabnica sem« (Lk 1,38).
44. »Vedno znova nam priteguje pozornost moč pritrditve mlade Marije, njenega »da«. Moč tistega »zgodi se«, ki ga je izrekla angelu. To ni bilo pasivno ali v usodo vdano sprejemanje. Bilo je tudi drugačno, kakor »da«, ki sporoča: prav, bomo poskusili, da vidimo, kaj bo iz tega. Marija ni poznala tega izraza: bomo videli, kaj bo iz tega. Bila je odločena, vedela je, za kaj gre, in rekla je »da« brez omahovanja. Bilo je nekaj več, bilo je drugače. Bil je »da« nekoga, ki se želi zavezati in ki želi tvegati, osebe, ki želi zastaviti vse in nima nobene gotovosti, razen prepričanja, da ve, da je nosilka obljube. In jaz sprašujem vsakogar izmed vas: se čutite kot nosilci obljube? Katero obljubo imam v srcu, da jo nosim naprej? Brez dvoma bo imela Marija težko poslanstvo, a težave niso razlog, da bi rekla »ne«. Gotovo bo doživljala ovire, a te ovire ne bodo enake kakor ovire, ki nastanejo tedaj, ko nas strahopetnost zaustavi, ker nam ni vse jasno ali vnaprej zagotovljeno. Marija ni vplačala življenjskega zavarovanja! Marija je tvegala vse in zato je močna, zato je tista, ki vpliva (influencerka), je Božja vplivnica!  Njen »da« in volja za služenje sta bila močnejša kot vsi dvomi in težave.«
45. Marija ni bežala in se ni slepila, temveč je »znala spremljati bolečino svojega Sina, ga podpreti s pogledom, mu dati zavetje v svojem srcu. Bolečina, ki jo je trpela, je ni pahnila v obup. Bila je močna žena tistega »da«, ki podpira in spremlja, daje zavetje in objema. Marija je velika varuhinja upanja … Od nje se učimo izrekati »da« v trmoglavi potrpežljivosti in ustvarjalnosti tistih, ki se ne prestrašijo in ki začenjajo vedno znova.«
46. Marija je bila dekle z veliko dušo, ki jo je vznemirilo veselje (prim. Lk 1,47); bila je mladenka, ki je imela oči razsvetljene od Svetega Duha in je zrla življenje z vero ter vse ohranjala v svojem dekliškem srcu (prim. Lk 2,19.51). Bila je nemirna, nenehno na poti, ni mislila na svoje načrte, ko je izvedela, da jo sorodnica potrebuje, ampak je šla brez odlašanja, »v naglici« (Lk 1,39) v gorato pokrajino.
47. In ko je bilo treba zaščititi otroka, je šla z Jožefom v daljno deželo (prim. Mt 2,13-14). In ostala je skupaj z učenci, zbranimi v molitvi in pričakovanju Svetega Duha (prim. Apd 1,14). Tako se je v njeni navzočnosti rodila mlada Cerkev, njeni apostoli pa so bili pripravljeni na odhod, da bi se rodil nov svet (prim. Apd 2,4-11).
48. Tisto dekle je danes Mati, ki bdi nad svojimi otroki, nad otroki, ki pogosto hodimo skozi življenje utrujeni, v potrebah, pa vendar v želji, da nikoli ne ugasne luč upanja. To si želimo: da luč upanja ne ugasne. Naša Mati gleda to ljudstvo, ki roma, ljudstvo mladih, ki jih ona ljubi in ki jo oni iščejo tako, da ustvarjajo tišino v svojem srcu, čeprav je na poti veliko hrupa, pogovorov in raztresenosti. Pred očmi Matere je namreč na mestu samo upajoča tišina. In tako Marija zopet razsvetljuje našo mladost.

 

PSMM – PAPEŽEV VIDEO

 

PAPEŽEVA SVETOVNA MREŽA MOLITVE (PSMM)

Leta 2015 se je Apostolat molitve preimenoval v Papeževo svetovno mrežo molitve (PSMM). Z novimi statuti to ni več apostolsko delo Družbe Jezusove, ampak je papeška ustanova, papež imenuje glavnega direktorja PSMM in MEG (Mladinsko evharistično gibanje – mladinska veja PSMM) s sedežem v Vatikanu, ki ga predlaga vrhovni predstojnik Družbe Jezusove. Sedanji mednarodni direktor je p. Frédéric Fornos DJ. Papež kot prvi pastir Cerkve pozna potrebe sveta in Cerkve, mnogi molivci za te potrebe pa so povezani v molitveni mreži.

Sredstva molitve v tiskovinah in na spletu

Poleg tiskovin je dostop do papeževih mesečnih namenov in razlag najhitrejši in najlažji po spletu www.popesprayer.net Na mesečnem enominutnem videu Papežev video oz. www.thepopevideo.org, v slovenščini dostopnem na Radiu Vatikan, TV Exodusu, You Tubu in www.jezuiti.si, papež sam predstavi molitveni namen za mesec, ki se je začel. V angleščini, španščini, italijanščini, francoščini, portugalščini, nemščini in kitajščini pa je trikrat na dan (zjutraj, popoldne in zvečer) dostopna kratka molitev v zvezi z mesečnim molitvenim namenom www.clicktopray.org.

Vsebina oz. duhovnost PSMM

Duhovnost PSMM je mogoče izraziti z enim stavkom Božje besede: »Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Jn 3,16). Z Jezusovimi prikazovanji sv. Marjeti Mariji Alacoque v 17. stoletju se je Božja ljubezen posebej izrazila v pobožnosti in čaščenju Srca Jezusovega. To čaščenje, povezano z zadoščevanjem in posvetitvijo Srcu Jezusovemu ob prvih petkih, je mističnega izvora, AM pa ga povezuje z apostolskimi razsežnostmi molitve za svet in Cerkev. V tej perspektivi dandanes lahko prepoznamo tudi duhovnost Božjega usmiljenja.

Molitev darovanja ali izročitve

Molivec se vsak dan osebno daruje ali izroči Bogu s svojimi besedami ali z naslednjo molitvijo:

Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.

Izročam ti svoje molitve, misli, besede,

dejanja, radosti in bolečine

skupaj s srcem tvojega Sina Jezusa,

ki se v evharistiji vedno znova podarja

za odrešenje sveta.

Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,

danes moj vodnik in moja moč,

da bom mogel pričevati za tvojo ljubezen.

Z Marijo, materjo našega Gospoda in Cerkve,

prosim še posebej za namen,

ki ga za ta mesec predlaga Sveti oče.

Pot srca, pristop PSMM k Srcu Jezusovemu

Pot srca ima devet korakov ali stopenj.

1.    V začetku je bila Ljubezen.

2.    Človeško srce je nemirno in išče.

3.    V problematičnem svetu.

4.    Oče pošlje Sina, da bi nas odrešil.

5.    Jezus nas imenuje svoje prijatelje.

6.    Biti v Kristusu.

7.    Z njim darujemo svoje življenje.

8.    Poslanstvo sočutja do sveta.

9.    Svetovna mreža molitve v pozorni službi za potrebe človeštva.

P. Franc Kejžar DJ, Anja Valijev, Sergej Valijev, Primož Podobnik, slovenska ekipa PSMM

Prejšnji prispevek
Predstavitev nove knjige: Draveljsko berilo
Naslednji prispevek
Vikend za mlade