Molitveni namen svetega očeta za februar

Povej naprej!

ZA REDOVNICE IN POSVEČENE

Molimo za redovnice in žene v posvečenem življenju, hvaležni za njihovo poslanstvo in njihov pogum, da bi še naprej iskale nove odgovore na izzive našega časa.

Nagovor na srečanju mednarodne zveze redovnih predstojnikov (UISG)
Frančišek
12. maj 2016

Vse redovnice, vse posvečene žene, živite mistično! V zakonu ste in poklicane k materinstvu. To je poklicanost k delovanju za Mater Cerkev in Mater Marijo. Toda tisti, ki vam to govorijo, mislijo, da biti mistik pomeni biti mumija in vselej moliti kot mumija … Ne, ne. Moliti in delati morate skladno z vašo lastno karizmo. Ko vas karizma vodi k delu z begunci in z ubogimi, morate to storiti. Rekli vam bodo, da ste »komunistke« in to je še najmanj, kar bodo dejali o vas. A vseeno morate to storiti. Kajti k temu vas vodi karizma. Spominjam se redovnice v Argentini, ki je bila provincialka svojega reda. Dobra ženska, še vedno dela … približno mojih let je, da. Bori se proti tistim, ki trgujejo z ljudmi, celo z mladoletniki. Spomnim se, da so jo pod vojaško diktaturo v Argentini želeli zapreti in so pritiskali na nadškofa in vrhovnega predstojnika, češ da je komunistka. Nato pa je postala provincialka in rešila mnogo, mnogo deklic! Da, to je Križ. Kaj so govorili o Jezusu? Da je Belcebub, da ima Belcebubovo moč. Obrekovanje: bodite pripravljene nanj. Če delate dobro, če z molitvijo pred Bogom jemljete nase posledice svoje karizme in stopate dalje, se pripravite na klevetanje in obrekovanje, saj si je Gospod sam izbral takšno pot!
Mi, škofje, moramo zaščititi te ženske, ki so podoba Cerkve, kadar opravljajo zahtevne naloge, kadar so obrekovane in preganjane. Preganjanim je namenjen zadnji izmed blagrov. Gospod je rekel: »Blagor tistim, ki so preganjani in zasramovani!« Toda nevarnost pri tem je, da rečemo: »Bom že nekako shajal s tem, kar me teži.« Ne, ne, poslušajte: ko vas preganjajo, govorite! Z vašo skupnostjo, s predstojnikom, z vsemi; prosite za nasvet, razločujte – spet smo pri tej besedi. Nekega dne sem srečal omenjeno redovnico. Jokala je in mi rekla: »Poglej pismo, ki sem ga prejela iz Rima – ne bom povedal od kod – kaj naj storim?« »Si hči Cerkve?« »Da!« »Želiš ubogati Cerkev?« »Da!« »Odgovori, da boš poslušna Cerkvi, nato pa pojdi k svoji predstojnici, vrni se v svojo skupnost, k svojemu škofu – to sem bil jaz – in Cerkev ti bo povedala, kaj stôri, ne pa pismo, ki je prišlo iz 12.000 kilometrov oddaljenega kraja.« Pisal je nekdo, ki je bil blizu sovražnikom te redovnice, in jo obrekoval. Bodite pogumne, toda s ponižnostjo, razločevanjem, molitvijo in dialogom.
 

PSMM – PAPEŽEV VIDEO

 

PAPEŽEVA SVETOVNA MREŽA MOLITVE (PSMM)

Leta 2015 se je Apostolat molitve preimenoval v Papeževo svetovno mrežo molitve (PSMM). Z novimi statuti to ni več apostolsko delo Družbe Jezusove, ampak je papeška ustanova, papež imenuje glavnega direktorja PSMM in MEG (Mladinsko evharistično gibanje – mladinska veja PSMM) s sedežem v Vatikanu, ki ga predlaga vrhovni predstojnik Družbe Jezusove. Sedanji mednarodni direktor je p. Frédéric Fornos DJ. Papež kot prvi pastir Cerkve pozna potrebe sveta in Cerkve, mnogi molivci za te potrebe pa so povezani v molitveni mreži.

Sredstva molitve v tiskovinah in na spletu

Poleg tiskovin je dostop do papeževih mesečnih namenov in razlag najhitrejši in najlažji po spletu www.popesprayer.net Na mesečnem enominutnem videu Papežev video oz. www.thepopevideo.org, v slovenščini dostopnem na Radiu Vatikan, TV Exodusu, You Tubu in www.jezuiti.si, papež sam predstavi molitveni namen za mesec, ki se je začel. V angleščini, španščini, italijanščini, francoščini, portugalščini, nemščini in kitajščini pa je trikrat na dan (zjutraj, popoldne in zvečer) dostopna kratka molitev v zvezi z mesečnim molitvenim namenom www.clicktopray.org.

Vsebina oz. duhovnost PSMM

Duhovnost PSMM je mogoče izraziti z enim stavkom Božje besede: »Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (Jn 3,16). Z Jezusovimi prikazovanji sv. Marjeti Mariji Alacoque v 17. stoletju se je Božja ljubezen posebej izrazila v pobožnosti in čaščenju Srca Jezusovega. To čaščenje, povezano z zadoščevanjem in posvetitvijo Srcu Jezusovemu ob prvih petkih, je mističnega izvora, AM pa ga povezuje z apostolskimi razsežnostmi molitve za svet in Cerkev. V tej perspektivi dandanes lahko prepoznamo tudi duhovnost Božjega usmiljenja.

Molitev darovanja ali izročitve

Molivec se vsak dan osebno daruje ali izroči Bogu s svojimi besedami ali z naslednjo molitvijo:

Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.

Izročam ti svoje molitve, misli, besede,

dejanja, radosti in bolečine

skupaj s srcem tvojega Sina Jezusa,

ki se v evharistiji vedno znova podarja

za odrešenje sveta.

Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,

danes moj vodnik in moja moč,

da bom mogel pričevati za tvojo ljubezen.

Z Marijo, materjo našega Gospoda in Cerkve,

prosim še posebej za namen,

ki ga za ta mesec predlaga Sveti oče.

Pot srca, pristop PSMM k Srcu Jezusovemu

Pot srca ima devet korakov ali stopenj.

1.    V začetku je bila Ljubezen.

2.    Človeško srce je nemirno in išče.

3.    V problematičnem svetu.

4.    Oče pošlje Sina, da bi nas odrešil.

5.    Jezus nas imenuje svoje prijatelje.

6.    Biti v Kristusu.

7.    Z njim darujemo svoje življenje.

8.    Poslanstvo sočutja do sveta.

9.    Svetovna mreža molitve v pozorni službi za potrebe človeštva.

P. Franc Kejžar DJ, Anja Valijev, Sergej Valijev, Primož Podobnik, slovenska ekipa PSMM

Prejšnji prispevek
Predstavitev nove knjige: Draveljsko berilo
Naslednji prispevek
Vikend za mlade