Molitveni namen svetega očeta za febrauar 2018

Novice
Povej naprej!

Splošni namen: NE KORUPCIJI

Da bi tisti, ki imajo gmotno, politično ali duhovno moč, ne drseli v korupcijo.

 

»Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedali, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela, in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse

Papež Frančišek je med jutranjo mašo 8. novembra 2013 v kapeli Doma svete Marte molil za otroke, ki od svojih staršev prejemajo »umazan kruh«. Med homilijo je tako spregovoril o dohodkih, ki so sad podkupnin, oziroma o duhu posvetnosti, kako ta posvetnost deluje in kako nevarna je. Papež se je naslonil na priliko o pokvarjenem oskrbniku.

»Ko pomislimo na svoje sovražnike, zares najprej pomislimo na hudiča, kajti prav on nam dela slabo.« Vzdušje in način življenja, ki mu najbolj odgovarjata, pa sta v posvetnosti. Ta po papeževih besedah predstavlja življenje v skladu z vrednotami – v navednicah – sveta. Oskrbnik iz prilike je zgled takšne posvetnosti. Izgovor, da dela le tako kot delajo vsi, ne pomaga. Papež Frančišek je dodal, da tako delajo le nekateri oskrbniki, bodisi v podjetjih, v javnosti ali v vladi, in verjetno jih niti ni veliko. Hodijo pa po poti zaslužka za življenje, ki je krajša in udobnejša.

V priliki gospodar krivičnega oskrbnika pohvali za njegovo zvijačnost. To je pohvala za podkupnino. Navada podkupovanja je posvetna navada, ki je zelo grešna, je poudaril papež: »Ta navada ne prihaja od Boga. Bog nam je zapovedal, da bi kruh nosili domov s svojim poštenim delom!« Oskrbnik iz prilike je prinašal kruh, le da je bil ta kruh, ki ga je dajal jesti svojim otrokom, »umazan kruh«. Njegovi otroci, ki so morda obiskovali drage šole in so zrasli v učenih okoljih, so od svojega očeta za obrok tako prejeli »umazanijo, kajti njihov oče je s tem, ko je domov nosil umazan kruh, izgubil dostojanstvo. To pa je težak greh!« Tako je poudaril papež Frančišek in dejal še, da se podkupovanje lahko začne z majhno kuverto, a nato postane kot droga. Navada podkupovanja postane odvisnost.

Kot obstaja »posvetna zvijačnost«, obstaja tudi »krščanska zvijačnost«, s katero se stvari naredi nekoliko hitreje, pa vendar pošteno in ne v duhu posvetnosti. To je tisto, kar pravi Jezus, ko povabi, da bi bili preudarni kakor kače in nepokvarjeni kakor golobje. Ti dve razsežnosti skupaj, kot je poudaril papež Frančišek, sta »milost Svetega Duha«, dar, za katerega moramo prositi.

Homilijo je sveti oče tako sklenil z molitvijo za vse otroke, ki od staršev prejemajo umazan kruh: »Tudi oni so lačni, lačni so dostojanstva! Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedali, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela, in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse

Z NOVIM NAVDIHOM

 

Dragi molivci, dragi prijatelji!

V zadnjih dveh letih ste opazili spremembe pri Apostolatu molitve. Prej so bili trije molitveni nameni za vsak mesec: splošni, misijonski in slovenski, zdaj je samo eden, ali splošni ali za evangelizacijo. Tudi ime je drugačno: Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM). Ali je to še Apostolat molitve ali je nekaj drugega?

To je še vedno Apostolat molitve, vendar z novim imenom in v procesu prenove ali poživitve. Najbolje, da nam to pojasni papež Frančišek sam s svojim pismom škofom 7. julija 2016, ki ga  delno navajamo: »(…) Ob različnih priložnostih sem opozoril, da bo Cerkev, če ne bo šla ven, zbolela. Isto se dogaja z apostolskimi deli. Morajo razločevati in skušati najti Božjo voljo za naš čas ter uspešno ‘pluti na globoko’.

Že nekaj let je Apostolat molitve v procesu poživitve (it. ricreazione), da bi čim bolje služil poslanstvu, ki sem jim ga, kot moji predhodniki, zaupal: moliti in soočiti se z izzivi človeštva in poslanstvom Cerkve. Zahvaljujem se jim, da so začeli molitev z menoj, posebej z Videlo del Papa in spletno molitvijo Clic to Pray.

S tem pismom imenujem p. Frédérica Fornosa DJ za mednarodnega direktorja Papeževe svetovne mreže molitve (Apostolata molitve) in Mladinskega evharističnega gibanja (MEG) ter določam, naj bo tako tudi za naslednje direktorje, ki mi jih bo vrhovni predstojnik Družbe Jezusove predložil. Mednarodni direktor bo imenoval narodne direktorje Svetovne mreže in njene mladinske veje MEG.

Papeževa svetovna mreža molitve bo še naprej zaupana Družbi Jezusovi, vendar bo v službi univerzalne Cerkve, imenovanje narodnih direktorjev pa bo predloženo Škofovskim konferencam v odobritev.

Ta točka prinaša tudi spremembo aktualnih Statutov Apostolata molitve iz leta 1968. Prosim, da se v naslednjih mesecih predvidi posodobljenje odvisnih statutov procesu poživitve v teku.

Zahvaljujem se Družbi Jezusovi, da nadaljuje s podporo poživitvi te službe Katoliške Cerkve.

Zahvaljujem se Devici Mariji, ki vedno pravi: »Kar koli vam reče, storite« (Jn 2,5) in vas prosim, da molite zame, da bi ostal pozoren na to, kar Bog pričakuje, in ne na to, kar hočem jaz.

Molim za vas. Jezus naj vas blagoslovi in Sveta Devica naj vas vedno spremlja. Frančišek.«

p. Franc Kejžar DJ, odgovorni za PSMM v Sloveniji

Prejšnji prispevek
Predstavitev nove knjige: Draveljsko berilo
Naslednji prispevek
Vikend za mlade