MePZ s prijatelji na potovanju po Romuniji

Novice
Povej naprej!

Vse od Svetega leta 2000, ko smo pevci MePZ Dravlje s prijatelji poromali v Rim, uresničujemo takratni sklep, da bomo vsako drugo leto poromali oz. šli na potovanje v druge dežele. 

Tako smo že obiskali Međugorje, bili na Poljskem, Franciji, kjer smo se ustavili v Lurdu, Španiji, na Irskem in Portugalskem obiskali Fatimo, obiskali smo Balkanske dežele: Srbijo, Bolgarijo, Albanijo, se pomudili v hiši blažene Matere Terezije, Črno goro in Makedonijo in letos potovali po Romuniji.

Vedno smo se imeli lepo, potovali brez zapletov ali kakšnih težav in povsod smo spoznavali druge kulture in navade, se seznanjali z zgodovinskimi dejstvi in zanimivostmi krajev in tudi tokrat je bilo tako. Ob izbiri kam potovati, kaj novega spoznati in doživeti, je bila odločitev za Romunijo pravzaprav težka, a izkazalo se je, da je bila pravilna.

Da bomo v Romuniji videli toliko bogastva, toliko lepih in urejenih mest, pravih biserov, v resnici nismo pričakovali. Lahko smo se prepričali, da Romunija res doživlja pravi turistični razcvet. V resnici je to mistična dežela na jugovzhodu Evrope in je mnogo več kot domovina najbolj znanega vampirja na svetu, grofa Vlada Tepeša, po katerem je nastala zgodba o Drakuli.

O geografskih značilnostih Romunije, o njeni zgodovini, o podnebju, prebivalstvu, gospodarstvu, arhitekturi, umetnosti, književnosti, kulturi, izobraževanju, varnosti, zdravju, športu, hrani, pijači, nakupovalnih navadah itd., si lahko preberete in najdete na internetu.

Mi pa smo obiskali mesta: Oradea, Cluj Napoca, glavno mesto Transilvanije, ki je zelo slikovita in romantična, Targu Mures, Sighisoara, Braslov, grad Bran, dvorec Peles, Sinaia, Bukarešto, Sibiu (v letu 2007 je bilo mesto Evropska prestolnica kulture), zadnji postanek za nedeljsko večerjo je bil v odlični ČARDI v mestecu Szeged. V Dravlje smo se vrnili vsi zdravi in zadovoljni  2. maja, v zgodnjih jutranjih urah.

Prenočevali smo v odličnih hotelih, z odlično postrežbo, na odličnih lokacijah in zelo prijaznim osebjem. Prvi dan zvečer, vse druge dni pa zjutraj pred zajtrkom, smo imeli sv. mašo, da smo se tako Bogu zahvalili za prejeto in doživeto, ter se  priporočili za srečen dan. Vsak dan znova nas je Božja beseda in razlaga le-te bogatila na poseben način. Tudi zaradi tega smo lažje razumevali in dojemali drugačnost te dežele.

Ko boste pogledali tudi fotografije iz potovanja, boste lahko ugotovili, da smo se imeli res lepo, da smo videli veliko lepega, si obogatili védenje o deželi, ki je nismo poznali ali pa smo si jo vsaj drugače predstavljali. Izkušnja biti in potovati s prijatelji pa je zares lepa.

 

Zapisala: Marija Šterbenc

Foto: Tomaž Celarec 

Prejšnji prispevek
Animatorji na počitnicah
Naslednji prispevek
Župnijsko romanje v Vipavsko dolino