Izpolnjevanje pogoja PCT v naši župniji

Povej naprej!

Najverjetneje ste že opazili, da na vhodu v cerkev visi plakat, ki od srede opozarja na to, da na podlagi novega vladnega odloka tudi za obisk verskega obreda veljajo novi pogoji. Tisti, ki na življenje naše župnije vplivajo najbolj, so naslednji štirje:

1. vsi verniki starejši od 15 let morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

2. odgovorna oseba župnije (župnik/župnijski upravitelj) mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.

3. odgovorna oseba (župnik oz. od njega pooblaščena oseba npr. mežnar, ministrant, član ŽPS) pri vhodnih vratih v cerkev preverja, ali verniki izpolnjujejo pogoje PCT.

4. duhovniki morajo izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer zanje zadošča tudi samotestiranje s hitrim HAG testom. O tem morajo voditi evidenco in test enkrat tedensko v enakih presledkih izvajati.

Če nimam kot župnik z drugim in četrtim pogojev praktično nič dela (obvestilo, ko je napisano zgoraj, na vratih visi že od srede, patri iz župnijske ekipe pa smo tudi že cepljeni do pomladi), imam toliko več skrbi s prvim in tretjim pogojem. Glede prvega je sicer vse, kar lahko naredim, to, da apeliram na vašo odgovornost in sodelovanje, glede tretjega pa sem skoraj popolnoma odvisen od vas in od mojega zaupanja v vas. Kakor koli se namreč skušam tega lotili sam, je na koncu veliko tveganje, da bom prizadel en del občestva: 

– če namreč kot župnik sklenem, da na vrata ne bom postavil nikogar, da preverja, ker zaupam, da bodo vsi obiskovalci cerkve sami upoštevali predpise, se namreč lahko zgodi, da bo vseeno v cerkev vstopil tudi kdo brez pogoja. In če se zgodi, da ob tem dobimo obisk inšpektorja (pred poletjem so bili pri nas trikrat) in izreka kazni, kazen plačajo vernik, ki krši pogoj PCT, župnik osebno kot odgovorna oseba in župnija kot pravna oseba – in vsaj en del občestva bo upravičeno nejevoljen, ker župnik ni uvedel preverjanja pogoja PCT;

– če kot župnik sklenem, da ne zaupam obiskovalcem cerkve in na vrata postavim nekoga, da preverja, se lahko zgodi dvoje: bodisi dejansko skuša v cerkev vstopiti nekdo, ki ne izpolnjuje pogoja, in mu bo zato vstop preprečen, česar verjetno ne bo sprejel dobre volje, bodisi se izkaže, da so vsi, ki so želeli vstopiti, izpolnjevali pogoj in je župnik narobe ocenil svoje občestvo in bil do njega po krivici nezaupljiv.

Po pogovoru s člani ŽPS sem prišel do ugotovitve, da lažje živim s tem drugim problemom, ker nosim posledice le jaz sam, ne pa cela župnija. Razumem in sprejemam torej, da imamo vsi pravico do svojega mnenja o (ne)ustreznosti ukrepov, vendar vas kljub temu prosim za razumevanje in uvidevnost do osebe, ki vas bo na vratih vprašala po potrdilu glede izpolnjevanja pogoja PCT. Če pa imate kakšen predlog, kako odlok vlade spoštovati na kak boljši način, vam bom pa z veseljem prisluhnil.

 vaš župnik p. Primož Jakop

Razlaga vladnega odloka o izpolnjevanju PCT pogojev za opravljanje verske dejavnosti z dne 11. septembra 2021

Vprašanja in odgovori ob razlagi vladnega odloka o izpolnjevanju PCT-pogojev za opravljanje verske dejavnosti

Prejšnji prispevek
Predstavitev letošnjih katehetov
Naslednji prispevek
Blagoslov obnovljenega križa